Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pustite ich dnu, hovoria závery novej americkej štúdie: Utečenci vám zarobia milióny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Otvorte brány migrantom, prinesú vám bohatstvo. To je posolstvo novej štúdie z Ameriky, ktorá tvrdí, že úspešní migranti dokážu divy. Mohla by sa Európa niečomu od Ameriky priučiť?

Prospešnosť migrantov ilustruje aj jedna štúdia z inštitútu National Foundation for American Policy, píše na blogu prestížneho Wall Street Journal Yoree Koh. Podľa nej migranti založili viac ako polovicu amerických start-upov v hodnote viac ako miliardy dolárov. Ide konkrétne o 44 firiem v hodnote 168 miliárd dolárov, ktoré vytvorili v priemere 760 pracovných miest na jednu firmu. Údaje pochádzajú z Ameriky, no v Európe by sme sa mohli inšpirovať.

Top tri najväčšie firmy, ktoré založili migranti, sú Uber Technologies, softwérová firma Palantir Technologies či firma zaoberajúca sa vývojom rakiet Space Exploration Technologies. Hlavný vedúci štúdie Stuart Anderson tvrdí, že pokiaľ by sa migrantom umožnilo ľahšie v zasľúbenej krajine získavať víza, ekonomický progres by mohol napredovať ešte rýchlejšie. Po tomto kroku volajú aj Mark Zuckerberg či Bill Gates, ktorí by zručných ľudí v Amerike uvítali.

Otázne je, s akou kvalifikáciou prichádzajú utečenci zo Sýrie či Afganistanu alebo krajín Afriky. Mnohí totiž potrebujú dodatočné investície do svojho vzdelania alebo začlenenia do komunity, v ktorej chcú žiť. Otázne je tiež, ako k integrácii pristúpi domáce obyvateľstvo - to po posledných teroristických útokoch v Bruseli čoraz viac pristupuje k utečencom s obavami.

 

Viac o téme: ŠtúdiaMiliónyUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu