Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Babiš čelí v Česku veľkému škandálu: Rezignovať nemienim, je to pseudokauza

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

PRAHA - Anonymné akcie farmy Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo) v čase pridelenia päťdesiatmiliónovej dotácie Európskej únie vlastnili deti českého vicepremiéra, ministra financií Andreja Babiša a brat jeho životnej partnerky Moniky.

Líder hnutia ANO to dnes uviedol na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe, ktorú kvôli otáznikom okolo spomínaného zariadenia iniciovala stredopravá opozícia, informovali české elektronické médiá.

Okolnosti dotovania výstavby farmy v komplexe Agrofertu podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša vyšetruje Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Česká opozícia podozrieva šéfa štátnej pokladnice z dotačného podvodu. OLAF, ako vyplýva z jeho stanoviska, o ktorom české médiá informovali začiatkom mesiaca, začal po predbežnej analýze s vyšetrovaním v danej kauze. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu spomínanej farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho následne oficiálne vrátila.

Spoločnosť, ktorú podľa mediálnych informácií charakterizujú anonymné akcie a netransparentná vlastnícka štruktúra, vznikla údajne iba krátko pred udelením dotácie premenovaním z pôvodnej firmy ZNN Agro Pelhřimov z Babišovho koncernu.

Samotný minister financií ČR však opakovane hovoril o kampani svojich nepriateľov, o pseudokauze, ktorej cieľom je dosiahnuť jeho odchod z politickej scény. Babiš súčasne zdôraznil, že nemieni rezignovať.

"Nepredpokladal som, že tento skvelý projekt pre verejnosť, za ktorý by mala byť Česká republika v Bruseli pochválená, bude zneužitý proti mne," vyhlásil Babiš v priebehu schôdze.

Minister, ktorý o sebe ubezpečil, že nekradne a neklame, sa súčasne ospravedlnil širokej verejnosti, že dlho váhal so zverejnením majiteľov anonymných akcií argumentujúc ochranou svojich detí.

Program mimoriadnej schôdze snemovne sa podarilo odhlasovať až po rádovo hodinách od jej začiatku, pred 18.30 h. Dovtedy sa tak k rečníckemu pultu dostali iba poslanci s právom prednostného vystúpenia, pričom predstavitelia opozície ministra financií nešetrili.

Ešte pred začiatkom rokovania snemovne sa pred jej sídlom uskutočnil happening, na ktorom sa objavili ľudia v prevlekoch za bociany.

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu