Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Schengen je ako pozvanie teroristov do Európy! Tvrdí exminister bojujúci za odchod Británie z EÚ

Michael Howard Zobraziť galériu (2)
Michael Howard (Zdroj: youtube/bbc)

LONDÝN - Bývalý minister vnútra Lord Howard v utorok varoval, že Európska únia je "chybný" projekt, ktorému sa "nedarí udržať svojich ľudí v bezpečí." Zničujúci verdikt vyriekol aj nad schengenským priestorom zabezpečujúcim voľné cestovanie po členských krajinách. Prirovnal ho k "zavesenému nápisu pozývajúcemu teroristov do Európy".

Kontroverzné vyhlásenie Sulíka iba deň po voľbách: V nemeckej televízii otvoril Pandorinu skrinku!

V rozhovore pre politický a výskumný inštitút Politeia Michael Howard povedal, že "Európska únia vo svojej súčasnej podobe, je nesprávny a chybný projekt, ktorý množstvo obyvateľov zbytočne ochudobňuje a nedarí sa mu udržať svojich ľudí v bezpečí".

"To prvé je dôsledkom eura, ktoré má príliš vysoký kurz pre zmrzačené ekonomiky južnej Európy - a pretože je nižší, ako by bola nemecká marka, zvyšuje konkurencieschopnosť exportu Nemecka," nechal sa počuť konzervatívec. Druhé zase dôsledkom Schengenskej dohody, ktorá podľa bývalého šéfa Interpolu visí ako nápis pozyvajúci teroristov do Európy.

"Tieto dva projekty ... sú videné množstvom vedúcich predstaviteľov EÚ ako korunovačné klenoty novej Európy. Ale oba škrípu. Praskliny sa zväčšujú. Samotná budúcnosť EÚ je neistá. Takže zotrvanie v nej je väčší skok do tmy, ako odchod," uviedol Lord Howard, ktorý kritizoval tvrdenie, že EÚ pomohla udržať mier v Európe po celé desaťročia. Podľa neho v skutočnosti nemajú žiadny reálny základ. Povedal, že strach zo Sovietskeho zväzu zabránil tomu, aby európske krajiny bojovali medzi sebou a dodal: "Jednoducho nemôžem pochopiť, prečo sa za to Európe pripisujú akékoľvek zásluhy".

Schengen je ako pozvanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Howard tiež varoval, že členstvo v Európskej únii zanechalo vládu neschopnou splniť svoje sľuby týkajúce sa migrácie a neschopnosť potvrdiť národnú suverenitu by spôsobila ďalšie rozčarovanie nad politikou v Británii.

Súčasný britský premiér David Cameron je však presvedčený, že členstvo krajiny v EÚ má svoje bezpečnostné výhody, ako je napríklad zdieľanie údajov o cestujúcich a obmedzenie šírenia strelných zbraní. Premiér podpísal vyhlásenie vedúcich predstaviteľov EÚ, v ktorom sa hovorí o posilnení odhodlania brániť európske hodnoty a toleranciu pred útokmi netolerantných.

Na margo atentátov v Bruseli povedal, že sa týmto otrasným teroristickým útokom musíme spoločne postaviť a uistiť sa, že teroristi nikdy nezvíťazia.

Viac o téme: SchengenMichael Howard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu