Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vadia vám extrémne teploty? Meteorológovia majú jasný odkaz: Zvyknite si, bude to horšie

(Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Svetová meteorologická organizácia (WMO) dnes varovala, že teplejšie počasie bude podľa všetkého naďalej pretrvávať a nemali by sme podliehať sebauspokojeniu z dosiahnutia medzinárodnej klimatickej dohody vlani v decembri.

Vyplýva to z dnes zverejnenej výročnej klimatickej správy, ktorej predchádzal rekordne horúci rok 2015. WMO v nej predpovedá pokračovanie teplejšieho počasia, ktoré budú v niektorých častiach sveta sprevádzať suchšie a inde zasa daždivejšie podmienky, v závislosti od regiónu. 

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že problémy klímy boli "vyriešené... keďže sme v Paríži dosiahli peknú dohodu. Ale "zatiaľ sme nezmenili naše správanie sa," povedal dnes reportérom v Ženeve generálny tajomník WMO Petteri Taalas. 

David Carlson zo Svetového programu výskumu klímy upozornil, že aj keď sa klimatický fenomén El Niňo, ktorý spôsobuje extrémne výkyvy počasia, v nadchádzajúcich mesiacoch zmierni, "zvýšené teploty sa stanú normálnymi". 

Fín Petteri Taalas sa ujal funkcie generálneho tajomníka WMO 1. januára 2016, mandát dostal na štyri roky. Vystriedal Michela Jarrauda, ktorý stál na čele WMO po tri funkčné obdobia a skončil vo funkcii 31. decembra 2015. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu