Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putin svojím rozhodnutím uspokojil OSN: Počet obetí sýrskeho konfliktu sa hlboko podceňuje

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura označil dnes rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina čiastočne stiahnuť vojenské sily zo Sýrie za "významný posun". De Misturov tím dúfa, že odsun ruských síl z tejto vojnou sužovanej blízkovýchodnej krajiny bude mať "pozitívne dôsledky" na rozhovory zamerané na nájdenie politického riešenia sýrskej občianskej vojny a "mierového prerodu v krajine", informuje agentúra AP.

De Mistura iba deň predtým - niekoľko hodín pred Putinovým vyhlásením - opätovne zvolal nepriame rokovanie zástupcov sýrskej vlády s tzv. umiernenou opozíciou.

Veľká zmena v stratégii Ruska: Putin nariadil stiahnutie ruských vojsk zo Sýrie

Po stretnutí s vládnou delegáciou v pondelok sa tento diplomat v priebehu dneška stretne aj s opozičnými predstaviteľmi. 

Na videozázname zverejnenom ruským ministerstvom obrany vidno prvú skupinu vojenských lietadiel opúšťajúcich dnes ráno základňu Humajmím, ležiacu juhovýchodne od mesta Lázikíja v rovnomennej provincii, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Rusko však v Sýrii ponechá niekoľko stoviek vojenského personálu, ako aj systémy protivzdušnej obrany, pričom hodlá v náletoch pokračovať. 

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého úrad odmietol špekulácie o tom, že odsun ruských síl bol spôsobený rozporom medzi Damaskom a Moskvou, ale na danom kroku sa obe strany vzájomne dohodli. Ruské nálety sa v Sýrii začali vlani v septembri, čím došlo k posilneniu sýrskej vládnej armády, ktorá tak bola schopná opätovne získať pod kontrolu viaceré územia obsadené povstalcami. 

EÚ poskytne 445 miliónov eur na humanitárnu pomoc v Sýrii

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že tento rok vyčlení 445 miliónov eur na humanitárnu pomoc v Sýrii. Finančná podpora je súčasťou príspevku, ktorý EK oznámila na nedávnej londýnskej konferencii "Podpora Sýrii a regiónu". EÚ a jej členské štáty sa tam zaviazali k príspevku v celkovej výške viac ako tri miliardy eur v priebehu roku 2016. 

"Táto (sýrska) kríza teraz vstupuje do šiesteho roka, keď viac ako 13 miliónov Sýrčanov v ich vlastnej krajine potrebuje život zachraňujúcu pomoc," pripomenul komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis. 

Zdôraznil, že v Sýrii prebieha najhoršia humanitárna katastrofa od konca druhej svetovej vojny. EÚ bude podľa neho pomáhať ohrozeným Sýrčanom tak dlho, ako to bude potrebné. 
Dnes vyčlenené prostriedky pôjdu v prospech najzraniteľnejších Sýrčanov, ktorí museli utiecť zo svojich domovov, či už zostali doma vo vlasti, alebo sa uchýlili do niektorej zo susedných krajín. 

Financovanie sa bude realizovať prostredníctvom OSN a ďalších medzinárodných a mimovládnych organizácií a partnerov. Peniaze budú primárne určené na potravinovú pomoc, zdravotníctvo, pitnú vodu, kanalizáciu, zaistenie základnej hygieny a na vzdelanie. 
Z vyčlenenej sumy pôjde priamo do Sýrie 140 miliónov eur; sýrske komunity v Libanone dostanú 87 miliónov eur, v Jordánsku 53 miliónov eur a v Turecku 165 miliónov eur.

Počet obetí sýrskeho konfliktu sa hlboko podceňuje

Pred piatimi rokmi, 15. marca 2011, niekoľko týždňov trvajúce demonštrácie vo všetkých väčších mestách krajiny za väčšiu demokraciu v Sýrii vyústili do nepokojov a prvých obetí na životoch. Uviedla to dnes na svojom internetovom serveri belgická stanica RTBF s dôrazom na to, že počet obetí päťročného občianskeho konfliktu je zrejme vyšší, ako sa uvádza.Represie zo strany štátnych orgánov v tento deň viedli k zabitiu štyroch demonštrantov, čo odštartovalo špirálu násilia, masakrov a utrpenia civilného obyvateľstva. 

RTBF upozornila na skutočnosť, že i napriek značnému úsiliu OSN je takmer nemožné poskytnúť presné údaje o počte mŕtvych a ranených počas tohto päťročného občianskeho konfliktu. V januári 2014 hovorca Vysokého komisára OSN pre ľudské práva oznámil, že táto organizácia už nebude môcť poskytovať presné správy o obetiach sýrskeho konfliktu. Dovtedy bol počet obetí zaznamenávaný najmä na základe údajov mimovládnych organizácií vrátane Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), ako aj údajov sýrskej vlády. 
OSN posledný odhad počtu obetí zverejnila vlani v auguste, keď bol počet zabitých vyčíslený na vyše 250.000. 

"Ide pravdepodobne o podhodnotenie skutočného počtu usmrtených osôb," vyhlásila v tejto súvislosti predošlá Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Nezávislá a mimovládna organizácia Sýrske centrum pre politický výskum (SCPR), ktorá sa podľa vlastných informácií pokúsila zhromaždiť čo najviac informácií zo všetkých oblastí krajiny, naznačila, že počet obetí konfliktu mohol začiatkom tohto roku dosiahnuť číslo 470.000, čo je takmer dvojnásobok odhadov OSN z vlaňajšieho augusta. 

Podľa informácií tejto mimovládky to znamená, že počet sýrskej populácie v dôsledku päťročného konfliktu "dramaticky" poklesol. V roku 2010 počet obyvateľov Sýrie dosiahol 21,8 milióna ľudí. Podľa očakávanej vývojovej krivky (v dobe mieru a pokoja) mala sýrska populácia vlani dosiahnuť hranicu 25 miliónov ľudí, jej stav sa však znížil celkovo o 21 percent a poklesol na zhruba 20,4 milióna obyvateľov. 

RTBF v tejto súvislosti pripomenula aj údaje OSN, podľa ktorých vojna v Sýrii zdecimovala obyvateľstvo krajiny o 11,5 percenta. OSN uvádza, že najmenej 13.000 osôb (do marca 2015) zomrelo následkom mučenia a počet zranených vo vojne odhadla na 1,8 milióna osôb. Celkový pokles populácie vrátane mŕtvych a utečencov dosiahol 21-percentnú úroveň. Počet Sýrčanov, ktorí utiekli pred násilím do zahraničia, dosiahol 4,7 milióna osôb. Z tohto počtu sa 95 percent sýrskych utečencov nachádza v piatich susedných krajinách - Egypte, Iraku, Jordánsku, Libanone a Turecku. 

Okrem toho, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že ďalších sedem miliónov Sýrčanov má štatút vnútorných presídlencov, ktorí utiekli pred vojnou z jedného regiónu do druhého. To spolu s utečencami v cudzine znamená, že päť rokov trvajúca vojna viedla k presunu vyše polovice sýrskej populácie.

Viac o téme: RuskoOSNSýriaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu