Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Extrémisti vo voľbách prevalcovali Merkelovú: Migrantská politika kancelárky naštvala Nemecko

Pozícia Angely Merkelovej sa po tomto víkende zhoršila, nielen v Nemecku, ale aj na európskom poli. Zobraziť galériu (4)
Pozícia Angely Merkelovej sa po tomto víkende zhoršila, nielen v Nemecku, ale aj na európskom poli. (Zdroj: SITA, repro Süddeutsche Zeitung)

BERLÍN - Voliči v nedeľu vystavili Kresťanskodemokratickej únii (CDU) Angely Merkelovej účet za jej politiku súvisiacu s utečeneckou krízou. Tak hodnotí nemecká tlač výsledky troch krajinských volieb, v ktorých CDU oslabila, naopak, výrazne uspela populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá politiku Merkelovej odmieta.

Kancelárka sa podľa komentátorov bude potýkať s väčšou opozíciou vo vlastnej strane, jej pozícia sa oslabí aj na európskej úrovni. "Angela Merkelová nebola na kandidátke v žiadnej z troch krajín, kde sa v nedeľu konali voľby. A napriek tomu sa všade hlasovalo o jej politike. Pretože Nemci sa už mesiace nezaoberajú ničím tak intenzívne ako utečeneckou otázkou," napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) .

Pripomenul, že okrem Porýnia-Falcka sa musí s veľkými stratami potýkať aj sociálna demokracia, ktorá s CDU vládne na spolkovej úrovni. "Veľká koalícia (CDU a SPD) dostala v nedeľu účet za to, že jej utečenecká politika polarizuje Nemecko tak, ako to dlho nič nerobilo," uviedol denník. Komentátor ale v utečenecké politike neočakáva zásadný posun.

Extrémisti vo voľbách prevalcovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, repro Süddeutsche Zeitung)

"Zmení Merkelová kvôli tomuto volebnému výsledku svoj kurz pred nadchádzajúcim summitom EÚ? To skôr prejde ťava uchom ihly. Kto v CDU by ju k tomu chcel a mohol donútiť? Po tejto nedeli má strana v otázke následníctva ešte menej na výber ako predtým," pripomenul denník neúspech podpredsedníčka CDU Julie Klöcknerové vo voľbách v Porýní-Falcku.

Podľa komentátora denníka Die Welt ale kancelárka bude mať v CDU v budúcnosti problémy. "Strana zaplatila vysokú cenu za utečeneckú politiku, ktorú kancelárka neohrozene (ako hovoria niektorí) alebo tvrdohlavo (ako hovoria iní) obhajuje svoj kurz. (Merkelová) sleduje dobro kontinentu aj krajiny, ale už menej svojej vlastnej strany. Nie každý jej to odpustí," uviedol denník s tým, že Merkelová nutne potrebuje nejaký viditeľný úspech.

Extrémisti vo voľbách prevalcovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, repro Süddeutsche Zeitung)

Bulvárny denník Bild očakáva, že zástupcovia CDU aj SPD sa po týchto voľbách budú snažiť zabodovať u voličov radikálnejšími požiadavkami a kancelárka preto bude čeliť vo vláde väčšej opozícii. Denník očakáva dopad aj na európskej úrovni. "V EÚ bude volebný výsledok hodnotený ako porážka Merkelovej. To znamená, že jej sa pozícia pri vyjednávaní s Tureckom a s nesúhlasiacimi európskymi partnermi oslabí," napísal denník. Upozornil tiež na to, že ak by imigračná politika kancelárky zostala rovnako sporná ako doteraz, hrozí CDU debakel aj budúci rok pri celoštátnych voľbách.

Denník Süddeutsche Zeitung sa zase venuje úspechu populistickej AFD. "Je nebezpečnejšia, než bola (krajne pravicová) NPD, pretože má väčší dosah medzi umiernenými voličmi. Pre liberálnu spoločnosť je AFD hrozbou nielen kvôli svojmu volebnému výsledku, ale aj kvôli tomu, že posúva spoločenskú a politickú diskusiu ostro doprava," napísal denník.

Extrémisti vo voľbách prevalcovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, repro Süddeutsche Zeitung)

"Nemecko potrebuje politiku, ktorá podporuje súdržnosť spoločnosti a posilňuje sociálnu istotu. Tým by aj ľudia, ktorí sú závislí na pomoci, prestali považovať AFD za alternatívu," uviedol denník. Podľa serveru Spiegel Online je úspech AFD nebezpečný. "Hrozia nám rakúske pomery. Pravicovo populistická FPÖ je u susedov už roky pevne etablovaná a zapája sa do súťaže o kancelárstvo. To otravuje politickú diskusiu. Sociálni demokrati aj kresťanskí demokrati sú odsúdení k večnej koalícii. To znovu posilňuje FPÖ. Je to začarovaný kruh," napísal server.

Aby nemecké strany zabránili istému scenáru, musia sa podľa neho prestať tlačiť do politického stredu a obnoviť súperenie pravice a ľavice.

Viac o téme: VoľbyAngela MerkelováNemecká kancelárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu