Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rakúšania majú strach o malé deti: V škôlkach sa učia radikálne myšlienky islamu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

VIEDEŇ/BERLÍN - Rakúšania a Nemci varujú, že radikálny islamizmus sa môže šíriť už medzi najmenšími deťmi v škôlkach. Upozornili na to po útoku 15-ročnej školáčky v nemeckom Hannoveri, ktorá dobodala policajta pod vplyvom extrémistickej ideológie.

V Hannoveri sa stala vrahyňou len 15-ročná dievčina, ktorá dobodala nemeckého policajta pod vplyvom radikálneho učenia saláfistického kazateľa Pierra Vogela. „Toto je nová generácia moslimov, som na teba hrdý. Nauč sa Korán naspamäť, pretože v súdny deň budeš stúpať s každým veršom vyššie,“ dušoval sa kazateľ burcujúci malé deti.

Exemplárny trest pre Dánku (16): S irackým priateľom surovo dobodala matku po vzore Daeš!

Hannoverské dievča malo pravidelne navštevovať mešitu a prijímať radikálne myšlienky ešte v detstve. Keď mala ísť stredoškoláčka začiatkom roka na výlet do Istanbulu, jej mama sa obávala, že to nie je skutočný cieľ cesty a že chce odísť do Sýrie. O dva mesiace neskôr sa jej dcéra ocitla vo väzení za pokus o vraždu, píše Focus.de.

Škôlky by nemal prevádzkovať ktokoľvek

Ako upozorňuje Derstandard.at, mnohé súkromné viedenské škôlky ovládajú radikálni islamisti a saláfisti. Také sú závery empirickej štúdie Ednana Aslana, profesora islamskej náboženskej výchovy. Ideová kultúra saláfistov a politika radikálnych islamistov podľa jej záverov dominuje vo viedenských materských škôlkach. Už najmenšie deti sa v týchto zariadeniach dozvedajú, aké princípy sú najdôležitejšie v živote, bohužiaľ, veľakrát vychádzajú z radikálnych myšlienok. V praxi to znamená, že deti sa majú vyhýbať všetkému, čo nezapadá do konzervatívneho obrazu islamských hodnôt týchto skupín.

Podľa profesora Aslana treba zaviesť nové opatrenia. Nie každý by mal mať možnosť zriaďovať vo Viedni škôlku. Aj zamestnanci škôlok by mali spĺňať špeciálne požiadavky, pretože niektorí z nich dobre neovládajú nemecký jazyk. Nie je prípustné, aby prevádzkovateľ materskej škôlky napríklad otvorene podporoval vojnu v Sýrii, mieni Aslan.

Rakúšania majú strach o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ŠkôlkaRadikálny islamizmusSaláfizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu