Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Boj o prezidentské kreslo v USA sa stupňuje: Trump získal silnú konkurenciu!

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Miliardár Donald Trump dnes podľa odhadov médií zvíťazil v republikánskych primárkach v štáte Louisiana, kde bola dnes v primárkach demokratov úspešná aj jeho rivalka Hillary Clintonová. V štáte Kansas ho porazil pomerom 48 k 23 percentám.

Trump podľa spravodajskej spoločnosti BBC vyhral aj hlasovanie na volebnom zhromaždení republikánov v štáte Kentucky. Z hlasovaní na ďalších dvoch dnešných volebných zhromaždeniach republikánov v štátoch Kansas a Maine však vyšiel víťazne Trumpov najsilnejší súper v strane, Ted Cruz. 

Senátor za štát Florida Marco Rubio nebol v dnešných voľbách úspešný, čo vyvoláva vážne otázky ohľadom zmyslu kandidatúry ďalších uchádzačov o funkciu prezidenta USA. Cruz dnes naznačil, že nastal čas, aby sa niektorí republikánski kandidáti vzdali boja o Biely dom.

Cruz apeloval na Rubia, aby sa z boja stiahli

Cruz dnes apeloval na svojich dvoch politických protivníkov z republikánskeho tábora - senátora za štát Florida Marca Rubia a guvernér štátu Ohio Johna Kasicha -, aby zvážili svoje stiahnutie sa z boja o Biely dom.

Cruz pripomenul, že on v straníckych hlasovaniach už viackrát porazil favorita republikánov Donalda Trumpa. V tejto súvislosti upozornil, že "ak Trump bude nominantom Republikánskej strany v prezidentských voľbách, bude to katastrofa". Vysvetlil, že "to bude znamenať, že v konečnom dôsledku funkciu prezidenta získa (možná kandidátka Demokratickej strany) Hillary Clintonová."

Ted Cruz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

S rovnakou požiadavkou ako Cruz, ale adresovanou len Rubiovi prišiel dnes aj Trump. Uviedol, že v súboji o stranícku nomináciu by sa rád stretol s Cruzom. "Marco Rubio zažil veľmi zlú noc a ja osobne mu zavolám, aby som ho vyzval, nech sa stiahne," uviedol Trump s tým, že "(už na to) prišiel čas". Rubio už podľa neho nie je schopný vyhrať.  

Trump okrem toho vysvetlil, že v Cruzom by sa rád stretol v boji muža proti mužovi, pričom vyjadril presvedčenie, že Cruz nebude schopný vyhrať primárky vo veľkých štátoch ako je New York a Kalifornia. Trump okrem toho verí aj vo svoje víťazstvo v Rubiovom domovskom štáte - Floride, kde sa bude o nominantovi republikánov hlasovať ešte tento mesiac.

Rubio obvinil médiá, že v snahe o vyššiu sledovanosť pomáhajú Trumpovi 

Senátor za americký štát Florida Marco Rubio dnes obvinil médiá, že v snahe o vysokú sledovanosť "lejú vodu na mlyn" Donaldovi Trumpovi, jeho súperovi v boji o nomináciu Republikánskej strany na úrad prezidenta USA.

"Strávil som tu päť minút a dve z troch otázok, ktoré ste mi položili, sa týkali Donalda Trumpa," upozornil Rubio reportérku televízie CNN, ktorá ho požiadala o rozhovor v rámci republikánskej konferencie v štáte Maryland.

Marco Rubio
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Svojho súpera Trumpa Rubio opäť označil za podvodníka a pokrytca a obvinil ho z útokov na konkurentov. "Ak niekto stále iných udiera po tvári, nevyhne sa tomu, aby mu to niekto nevrátil," upozornil Rubio. 

Podobne na Trumpa zaútočil dnes aj jeho ďalší súper, senátor za štát Texas Ted Cruz, ktorý v prejave pred svojimi prívržencami v meste Wichita v štáte Kansas upozornil, že "hovoriť o obnovení dávnej slávy Ameriky je ľahké. Dá sa to aj dať vyšiť na šiltovku". Podľa jeho názoru je však Trump neschopný pochopiť základné princípy riadenia takej krajiny, akou sú Spojené štáty. Miliardár Trump dnes zasa označila Rubia za slabocha a spolu s Cruzom ich obvinil zo snahy "zožrať súperov, a teda aj jeden druhého".

Sandersove víťazstvá v dvoch štátoch zatiaľ neohrozujú pozíciu Clintonovej 

Senátor za štát Vermont Bernie Sanders dnes zvíťazil v hlasovaní o kandidátovi Demokratickej strany pre voľby prezidenta USA v dvoch štátoch: Kansas a Nebraska. Jeho najväčšia rivalka, exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyšla víťazne z primárok v štáte Louisiana. 

Clintonová v noci nadnes počas večer demokratov v Detroite zagratulovala Sandersovi k úspechu, a svojich prívržencov vyzvala sústrediť sa na boj o hlasy v štáte Michigan. Uviedla, že "budeme pracovať, aby sme získali každý hlas". Zdôraznila, že má v pláne vytvoriť nové pracovné miesta a vyvíjať tlak na firmy, aby zachovali už vytvorené pracovné miesta v USA.

Agentúra AP uviedla, že Sandersovo víťazstvo v Nebraske znamená, že získa viac delegátov Demokratickej strany ako Clintonová, čo však jej líderskú pozíciu nijako neohrozí. Po zrátaní všetkých doteraz získaných hlasov má Clintonová podľa prepočtov AP podporu najmenej 1114 delegátov zo štátov, ktoré sa doteraz uskutočnilo hlasovanie o kandidátoch, kým Sandersa podporuje 469 delegátov. 

Aby niektorý z kandidátov získal nomináciu Demokratickej strany do volieb prezidenta USA musí získať podporu 2383 z 4764 účastníkov celoštátneho straníckeho zhromaždenia, ktoré sa uskutoční koncom júla vo Filadelfii. 

Viac o téme: Donald TrumpHillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu