Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Diplomati hodnotia prímerie v Sýrii: Povstalecké skupiny obviňujú vládu z jeho porušovania

Vojaci v Damasku
Vojaci v Damasku (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska povstalecká skupina Armáda islamu (Džajš al-Islám) obvinila sily slúžiace vláde v Damasku z porušovania prímeria, ktoré má v Sýrii platiť od minulej soboty, a tvrdí, že tamojšia občianska vojna pokračuje ďalej. Podľa vyhlásenia zverejneného v noci nadnes povstalci považujú prímerie za nemožné, kým "milície a štáty zabíjajú ich ľudí", informuje agentúra Reuters.

Armáda islamu patrí medzi najväčšie povstalecké frakcie bojujúce proti silám prezidenta Bašára Asada v západnej časti Sýrie a je taktiež vplyvným členom sýrskej opozičnej rady podporovanej Saudskou Arábiou, ktorá vystupuje pod názvom Najvyšší rokovací výbor.

"Naše zrážky s Asadovými gangmi neprestali, či už je to v Ghúte (predmestie Damasku), v Homse alebo v Aleppe, a pokiaľ ide o nás, vojna sa v tieni týchto porušení fakticky nezastavila," vyhlásila uvedená povstalecká skupina. Asadov režim tiež obviňuje z pokračovania útokov a zaujatia nových pozícií na dôležitom fronte pri Damasku.

Prímerie v situácii, keď protivníci pokračujú v zabíjaní a vyháňaní ľudí či zaberaní území, Armáda islamu považuje za neprípustnú kapituláciu po tom, ako "bola preliata všetka táto krv". Nemenovaný predstaviteľ OSN, na ktorého sa odvoláva Reuters, vo štvrtok informoval, že prímerie uzavreté v Sýrii medzi vládou a niekoľkými desiatkami povstaleckých skupín zatiaľ platí i napriek "incidentom" v provinciám Homs, Hamá, Lázijíka a Damask. Sýrska vláda predtým obvinila z porušovania prímeria svojich protivníkov.

Diplomati Francúzska, Nemecka, Británie a EÚ hodnotia prímerie v Sýrii 

Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Británie sa stretli dnes v Paríži s cieľom zhodnotiť týždeň trvajúce prímerie v Sýrii, ako aj snahy o doručenie dodávok humanitárnej pomoci do obliehaných území, informuje agentúra DPA.

"Pre Francúzsko je (pomoc) skutočnou skúškou implementácie zastavenia nepriateľských akcií," uviedol zdroj z prostredia francúzskeho rezortu diplomacie. Na parížskom stretnutí sa zúčastňujú šéfovia diplomacie Francúzska, Nemecka a Británie - Jean-Marc Ayrault, Frank-Walter Steinmeier a Philip Hammond. Európsku úniu zastupuje námestníčka šéfky európskej diplomacie Helga Schmidová.

Prímerie dohodnuté najvyššími predstaviteľmi USA a Ruska vstúpilo do platnosti v Sýrii v noci na sobotu. Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vo štvrtok v Ženeve potvrdil, že prímerie v Sýrii sa vo všeobecnosti dodržuje a napriek občasným zrážkam v niektorých mestách došlo k "výraznému zníženiu" násilia.

Dohoda o zastavení paľby sa týka len oblastí bojov medzi jednotkami sýrskej vládnej armády, podporovanými ruským letectvom, a sýrskymi povstalcami. Nevzťahuje sa na džihádistické skupiny Islamský štát a Front an-Nusra, ktoré kontrolujú zhruba 50 percent sýrskeho územia. Mierové rokovania o ukončení konfliktu v Sýrii budú pokračovať 9. marca v Ženeve. Prvé neúspešné kolo ženevských mierových rozhovorov o Sýrii sa skončilo 3. februára.

Viac o téme: PrímerieSýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu