Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké varovanie bin Ládina tesne pred smrťou: Súkromné listy odhalili katastrofický scenár pre Daeš

Zobraziť galériu (3)

WASHINGTON - Bin Ládin ich varoval. Odtajnené dokumenty bývalého vodcu Al-kájdy Usámu bin Ládina môžu byť pre priaznivcov Daeš veľkým mementom. Kedysi najhľadanejší terorista nemal pre súčasné plány Islamského štátu veľké pochopenie. Prečo?

Odtajnené dokumenty sa venujú širokej škále tém vrátane boja proti americkým silám v Afganistane a Iraku. Koncom februára 2011, teda krátko pred svojou smrťou,  bin Ládin ešte uvítal zvrhnutie dlhoročného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktoré označil za "triumf" al-Káidy.

Varovanie Islamskému štátu

Bin Ládin varoval svojich nasledovníkov, že pokus o nastolenie Islamského kalifátu predčasne, môže znamenať neúspech. Sám bol myšlienky vytvorenia jednotného štátu naklonený, ale nemalo to byť hneď. V liste Nasirovi al-Wuhayshovi, lídrovi Al-Kájdy na arabskom poloostrove, sa zmieňuje o tom, že musia byť opatrní, inak ich západ vďaka väčšej vojenskej sile, zničí. "Chceme vybudovať Islamský štát, ale najprv sa chceme uistiť, že máme dostatok síl ho udržať," napísal bin Ládin.

Veľké varovanie bin Ládina
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jihadology.net)

Žiadne popravy pred verejnosťou

"Nepriateľ disponuje silou, ktorá dokáže zvrhnúť každý štát, ktorý vyhlásime. Pamätajme na to, že náš nepriateľ zvrhol Taliban a Saddámov režim." Nepáčilo sa mu tiež, že brutalita Al-kájdy v Iraku presahovala hranice. Tá mohla narušiť verejný súhlas s politikou teroristou. Svojim podiaredeným bin Ládin vysvetľoval, aby na verejnosti nepublikovali "obrázky zajatcov po tom, čo im zoťali hlavu."

Zanechal rozprávkové bohatstvo

Bývalý vodca al-Káidy Usáma bin Ládin vo svojej poslednej vôli priznal osobný majetok v hodnote 29 miliónov dolárov. Väčšinu z tejto sumy chcel venovať "na džihád, v prospech Alaha". Text bin Ládinovho rukou písaného závetu zverejnil dnes šéf amerických tajných služieb James Clapper. Dokument bol odtajnený spolu s ďalšími vyše 100 písomnosťami zaistenými pri americkom zásahu v pakistanskom Abbottabade z mája 2011, pri ktorom bin Ládin zahynul.

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (3)

Bál sa o svoj život

Vodca medzinárodnej teroristickej siete chcel časť majetku rozdeliť medzi svojich príbuzných, väčšinu však mienil venovať na operácie al-Káidy. Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že bin Ládin sa dlhodobo obával o svoj život. "Ak ma zabijú, veľa sa za mňa modli a dávaj neustále almužny v mojom mene, pretože budem veľmi potrebovať pomoc, aby som dosiahol večný domov," napísal najhľadanejší terorista v liste svojmu otcovi z roku 2008.

Experti Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a ďalších šiestich agentúr v súčasnosti pracujú na postupnom odtajňovaní dokumentov z archívov Národnej rady pre bezpečnosť USA, ktorá patrí pod Biely dom.

Viac o téme: DokumentyTeroristaDaešBin Ládin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu