Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zúfalých 100 000 dôvodov, prečo je EÚ v koncoch: Byrokrati zlyhali, dosiahli sme kritický bod

Otvorte hranice!, kričí malý chlapec, ktorý uviazol v Grécku Zobraziť galériu (3)
Otvorte hranice!, kričí malý chlapec, ktorý uviazol v Grécku (Zdroj: TASR/AP)

ATÉNY - Aténske námestie Victoria, pomenované po niekdajšej anglickej kráľovnej, bolo kedysi útočiskom príslušníkov strednej triedy, ktorí tu navštevovali obchody a kaviarne. Dnes predstavuje výkladnú skriňu ľudskej biedy. Keď sa naň pozriete, uvidíte, prečo sa Európska únia ocitla na prahu rozpadu a jej sny o jednote a súdržnosti sú (nenávratne) preč.

Námestie Victoria sa nachádza len kúsok od centra Atén. Na každom kroku tu môžete naraziť na historické pamiatky symbolizujúce zrod demokracie. Turisti, ktorí sa prídu pokochať krásou jedného z najdôležitejších centier staroveku, ale môžu byť šokovaní. Námestie je totiž plné stoviek migrantov z Ázie a severnej Afriky, vysedávajúcich na lavičkách, prípadne ležiacich pod stromami a zabalených do dek. 

Pohľad na armádu migrantov utekajúcich pred vojnou a chudobou vo svojich rodných krajinách vyvoláva v Európe obavy. Najmä na strane byrokratov sediacich v Bruseli a politikov neschopných priniesť nejaké rozumné riešenie najväčšej humanitárnej krízy od druhej svetovej vojny. Výsledkom toho je, že tento víkend situácia v Grécku dosiahla kritickú hranicu.

Zúfalých 100 000 dôvodov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Reuters)

Do Grécka prichádzajú denne stovky prisťahovalcov, pričom snom väčšiny z nich je dostať sa do Nemecka. Medzitým frustrované susediace krajiny blokujú svoje hranice, aby príliv migrantov ďalej do Európy oslabol. Snažia sa problém umelo potlačiť neuvedomujúc si, že keď utečencov nepustia  dnu "dverami, vrátia sa cez okno". Od začiatku roka dorazilo do Grécka už viac ako 100-tisíc migrantov - čo je viac ako trojnásobok v porovnaní s rokom 2015. Sú tu vítaní zmesou neschopnosti, neľudskosti a ľahostajnosti. 

Za lepším životom sa vybral aj 50-ročný Abdel Kader. "Kúpil som si lístok na trajekt a zamával domovu. Pomyslel som si, že možno aj trochu vyzerám ako Európan. Doma som pracoval ako vodič nákladiaku a rád by som to robil aj tu v Európe. Chcem zarábať viac peňazí. Pôjdem hocikam - do Nemecka, Francúzska, Belgicka i Británie. 

Zúfalých 100 000 dôvodov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Grécko je utečencami doslova zaplavené. Minulý týždeň uviazlo v prístave Piraeus 7300 migrantov. Ďalšie tisíce sa nachádzajú na gréckych ostrovoch. Zhruba 6000 imigrantov ostalo uväznených na severe krajiny v provizórnych táboroch po tom, ako Macedónsko zavrelo svoje hranice. Symbolom ich mizérie je práve Námestie Victoria, kde sa zhromažďujú Afganci, Alžírčania, Iránci či Pakistanci. Dvaja Pakistanci sa dokonca vo štvrtok pokúsili na námestí zo zúfalstva obesiť. Ktovie, kde všetci títo ľudia skončia. EÚ Grécko varuje, že musí čo najrýchlejšie tento problém vyriešiť, pričom mu na to ponúka aj finančné prostriedky. Myslieť si ale, že sa tak stane v blízkej budúcnosti, je nereálne. Tak, ako sú vágne pokusy o redistribúciu utečencov v rámci Európy. 

Viac o téme: AtényGréckoUtečenciMigrantiHumanitárna kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu