Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najhoršie podozrenie sa potvrdilo: Vírus Zika sa prenáša aj sexom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa objavil prvý prípad prenosu nákazy vírusom zika cez pohlavný styk. Podľa agentúry AFP to dnes potvrdila ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová. V oblasti Paríža sa vírusom nakazila žena, ktorej partner sa vrátil z Brazílie.

Podľa ministerky sa chorej žene darí dobre, a keďže nie je tehotná, neexistuje nebezpečenstvo, že by vírus ohrozil jej plod. Vírus zika primárne prenáša komár druhu Aedes aegypti. Medzi ľuďmi sa šíri transfúziou krvi, z matky na plod a ojedinele aj pohlavným stykom. Americké úrady začiatkom februára informovali, že v krajine sa nakazila žena, ktorej partner sa zdržiaval vo Venezuele.

Podľa agentúry AFP k nákaze skrz pohlavný styk prispieva fakt, že vírus v mužských reprodukčných orgánoch prežíva ešte dlho po vymiznutí príznakov. Je známy prípad, kedy spermie obsahovali vírus ešte 62 dní po vyliečení pacienta.

Nákaza vírusom zika sa objavila v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac ako dvadsiatky krajín amerického kontinentu, jednotlivé prípady už zaznamenali aj európske štáty vrátane Slovenska. Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne (vyššie teploty, vyrážky, bolesti hlavy a kĺbov). Nebezpečenstvo ale hrozí tehotným ženám, pretože infekcia podľa podozrení spôsobuje u detí mikrocefáliu (nedostatočný vývoj mozgu).

Od začiatku februára platí kvôli vírusu celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli Ebola. Proti vírusu zika dosiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína.

Viac o téme: Vírus Zika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu