Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová skutočnosť v prípade obávaného vírusu: Prenášaný je zrejme aj pohlavným stykom!

Vírus Zika sa šíri
Vírus Zika sa šíri (Zdroj: SITA)

BUENOS AIRES - Argentínske úrady dnes oznámili, že zistili prvý prípad miestnej nákazy vírusom zika, a vyhlásili, že ide očividne o prenos pohlavným stykom. Ministerstvo zdravotníctva v argentínskej provincii Córdoba dnes uviedlo, že nemenovaná žena nakazená vírusom zika v poslednom období nikam necestovala.

Ministerstvo dodalo, že pacientka sa zrejme vírusom nakazila pohlavným stykom s mužom, u ktorého sa prejavili príznaky infekcie po návšteve Kolumbie. Tá patrí ku krajinám, ktoré sú výskytom vírusu zika najhoršie zasiahnuté, pripomenula tlačová agentúra AP. Oficiálne zdroje predtým hlásili štyroch nakazených ľudí v Argentíne, všetci sa však infikovali pri ceste do zahraničia

Deväť tehotných Američaniek si doviezlo vírus zika zo zahraničia

Testy odhalili prítomnosť vírusu zika v organizme deviatich tehotných žien v USA. Všetky pacientky sa infikovali v zahraničí. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters a internetové vydanie denníka USA Today s odvolaním sa na amerických zdravotníkov a epidemiológov.

Zdravotníci skúmajú 10 ďalších možných prípadov výskytu vírusu zika u tehotných žien. 
Dva z potvrdených prípadov sa skončili potratom, ďalšie dva umelým prerušením tehotenstva a tri pôrodom. Dve z narodených detí sú zdravé, jedno prišlo na svet s typickým symptómom mikrocefálie - mimoriadne malou hlavou. V dvoch ostávajúcich prípadoch ženy zostávajú tehotné, avšak žiadna z nich nie je hospitalizovaná. 

Všetkých deväť žien má americké občianstvo a nebezpečný vírus si doviezli z ciest do krajín s jeho zvýšeným výskytom. V USA registrujú aj ďalších 14 prípadov pravdepodobného prenosu vírusu sexuálnou cestou, z ktorých v dvoch ide tiež o tehotné ženy. 

Americké úrady vyzvali tehotné ženy, aby prehodnotili účasť na olympiáde v Riu

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyzvalo v piatok tehotné ženy plánujúce účasť na letnej olympiáde v brazílskom Riu de Janeiro, aby svoje plány prehodnotili. Dôvodom sú obavy zo šírenia vírusu zika, oznámila dnes agentúra DPA. Experti z CDC varovali tehotné ženy, ktoré by napriek tomu na olympiádu chceli vycestovať, aby sa vopred poradili so svojím lekárom a aby počas pobytu v Brazílii striktne dodržiavali pravidlá ochrany pred komármi. 

Vzhľadom na predpokladané riziko prenosu vírusu zika pri pohlavnom styku CDC odporučilo budúcim matkám aj používanie kondómov alebo úplnú sexuálnu abstinenciu počas tehotenstva, napísala agentúra Reuters. 

Odporúčania CDC platia nielen pre samotnú letnú olympiádu, ktorá sa bude v Riu de Janeiro konať od 5. do 21. augusta, ale aj na následné paraolympijské hry, plánované na 7.-18. september.

Viac o téme: Pohlavný stykUSAArgentínaZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu