Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z vírusu Zika už aj u nás: Prešovčanku na dovolenke doštípali komáre

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA – Vírus Zika je stále bližšie k hraniciam Slovenska. Dva prvé prípady nebezpečnej nákazy dnes ohlásila aj Česká republika. Vírus sprevádzajú príznaky podobné chrípke. Prvé podozrenie na vírus Zika už aj na Slovensku.

Slovenka bola aj v džungli 

Pacientka, ktorú v stredu 24. februára hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove a odobrali jej vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika, je v stabilizovanom stave. Má sa dobre a jej klinický stav sa zlepšuje. Informovala o tom dnes popoludní primárka Oddelenia infektológie Nataša Špiláková, kde mladú ženu prijali. 

„Pacientka prišla s príznakmi únavy, slabosti, mala na tvári vyrážky a pociťovala bolesti kĺbov. Vzhľadom na to, že pricestovala z Južnej Ameriky, napadlo nás, či môže ísť o prípad ochorenia vírusom Zika, ktorý zatiaľ na Slovensku zaznamenaný a dokázaný nebol. Pacientku sme hospitalizovali, odobrali sme materiál na vyšetrenie na dôkaz vírusu. Tento materiál sme poslali do referenčného laboratória, ktorý sa nachádza v Hamburgu,“ uviedla primárka. Výsledky by mali byť známe v priebehu niekoľkých dní. Presný dátum primárka

Príznaky podobné vírusu Zika

Na Oddelení infektológie nemuseli prijať žiadne mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ide o štandardné opatrenia, ktoré v práci s infekčnými pacientmi používajú stále. Podľa Špilákovej ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, je prenosné buď sexuálnym stykom, alebo krvnou transfúziou.

Pacientka si neželá žiadnu medializáciu. Primárka uviedla, že ide o slovenského občana. Vrátila sa na Slovensko po mesačnom pobyte v Južnej Amerike. Počas tohto obdobia časť svojho pobytu strávila v džungli, kde v jej prípade došlo k poštípaniu komármi.   

Po príchode na vyšetrenie sa u mladej ženy prejavili klinické príznaky, ktoré nevylučujú ochorenie vírusom Zika. Podľa slov Špilákovej diagnostika infekčných ochorení je veľmi dôležitá aj z epidemiologického hľadiska. „Toto je presne tento prípad. Pacientka je v dobrom klinickom stave, ale potvrdenie alebo vylúčenie infekcie je dôležité z epidemiologického hľadiska, aby sme vedeli, či táto infekcia na Slovensku je prítomná, alebo nie,“ uviedla primárka. 

Ako dlho bude žena hospitalizovaná, závisí od jej klinických príznakov. Doterajšie zistenia hovoria, že ide o ľahké ochorenie s ľahkým priebehom. Klinický stav pacientky sa zlepšuje spontánne. Jej prepustenie závisí predovšetkým od výsledkov, ktoré prídu z Nemecka. 

Matky môžu deti dojčiť aj naďalej

15:20 Matky žijúce v krajinách s vysokým výskytom vírusu Zika môžu svoje deti aj naďalej dojčiť. Vyhlásila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), o ktorej stanovisku informovala agentúra AP.

14:17 Liečba príznakov ochorenia spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje.

14:07 Podľa dostupných informácií až u 80 % nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov a infikovaná osoba nezistí, že má Zika vírus. Približne 20 % nakazených osôb vírusom Zika má príznaky ochorenia. 

14:02 Ochorenie sa prejavuje zvýšenou teplotou (<38,5°C), bolesťami kĺbov, prípadnými opuchmi najmä menších kĺbov na rukách a nohách, kožnými vyrážkami, ktoré sa šíria z tváre na telo, zápalom spojoviek a chrípke podobnými príznakmi (bolesť hlavy, svalov, únava a podobne).

13:58 Prevencia spočíva v celodennom  používaní repelentov, ktoré by mali obsahovať 30 % aktívnej látky DEET. Dôležité je nosenie vhodného odevu minimalizujúceho bodnutie komárom (dlhé rukávy a dlhé nohavice), používanie moskytiér a vyhýbanie sa oblastiam, ktoré sú zamorené komármi. Cestovatelia by si mali všímať príznaky infekcie Zika vírusom, a v prípade podozrenia vyhľadať odbornú zdravotnú starostlivosť a informovať lekára o pobyte v oblasti postihnutej Zika vírusom.

13:50 Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať preventívne opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi. Informácie k preventívnym opatreniam má ÚVZ SR zverejnené na webovej stránke www.uvzsr.sk.

Tehotné ženy by mali informovať svojho gynekológa

13:42 Pri podozrení na infekciu Zika vírusom je nutné informovať neurológa o cestovateľskej a epidemiologickej anamnéze a v prípade tehotných žien je nutné informovať gynekológa, spresnila hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil návrh Usmernenia hlavného hygienika SR v súvislosti s vírusom Zika, ktoré je v štádiu schvaľovania kompetentnými odborníkmi.

13:38 ÚVZ SR bude pokračovať v monitorovaní epidemiologickej situácie, v informovaní médií a verejnosti. Aktuálne informácie týkajúce sa prevencie a odporúčaní v súvislosti s vírusom Zika pre cestovateľov bude uverejňovať na svojej webovej stránke. 

13:32 Informácia o výskyte vírusu v Česku znamená potvrdenie, že „akékoľvek infekčné ochorenie môže byť na Slovensko importované zo dňa na deň aj zo vzdialenej krajiny,“ komentovala hovorkyňa (ÚVZ SR).

13:23 Slovensko doteraz s výskytom vírusu Zika nemá veľké skúsenosti. Zabezpečenie laboratórnej diagnostiky vírusu Zika na Slovensku v minulosti nemalo opodstatnenie. ÚVZ SR v súčasnosti diagnostiku vírusu Zika nevykonáva. Vírus Zika zatiaľ nie je v SR takým verejno-zdravotníckym problémom, ako vysoko nebezpečné nákazy šíriace sa respiračnou cestou,“ vysvetlila Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

13:10 Vírus Zika na Slovensku

Prvé podozrenie z vírusu Zika už aj na Slovensku. "FNsP J. A. Reimana Prešov včera v skorých ranných hodinách hospitalizovala pacientku, ktorá sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. Aktuálny zdravotný stav pacientky je momentálne stabilizovaný. Dnes boli pacientke odobraté vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika. Diagnostika bude riešená v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu,“ povedala pre RTVS hovorkyňa prešovskej nemocnice s tým, že kedy budú výsledky, nemocnica nespresnila.

11:18 Mimoriadna tlačová konferencia v súvislosti s vírusom Zika sa skončila. O ďalších aktuálizáciách vás budeme informovať.

11:13 Muž pobýval na Martiniku, žena v Dominikánskej republike. Žena nie je tehotná, takže nehrozí riziko pre plod.

11:11 Obaja nakazení sú pravdepodobne z Prahy, muž má 58 rokov a žena 49.

11:10 Český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček vyzval verejnosť, aby zvážila cestovanie do rizikových oblastí.

11:09 Nakazenému mužovi nariadili, aby mal počas najbližších šiestich mesiacov iba chránený pohlavný styk.

11:08 Pacienti mali horúčku, bolesti svalov, zápal očných spojiviek a vyrážku. 

11:06 Pacientom nariadili ambulantné liečenie a nikto nebude perzekvovaný. Obaja chorí majú relatívne dobré klinické výsledky. Diagnostika bola veľmi rýchla, informovala ČT24.

11:05 Obaja pacienti pociťovali príznaky podobné chrípke, súčasne však zaznamenali aj vyrážku.

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ide o muža a ženu

11:00 Český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček na mimoriadnej tlačovej konferencii spresnil, že ide o turistov, muža a ženu, ktorí sa zhruba pred 2 týždňami vrátili z vírusom zasiahnutých oblastí.

10:49 Hoci vedci priamu spojitosť neurologickej poruchy označovanej ako mikrocefália s vírusom stopercentne nepreukázali, napríklad v Brazílii už zomrelo niekoľko detí, ktoré mali vírus zika v krvi a ktorých mozog nebol vyvinutý.

10:43 Vírus zika prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, ktoré sú tiež prenášačmi horúčky dengue.  Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne a nemusia byť vôbec žiadne. Môže sa prejavovať vysokými teplotami, vyrážkou, bolesťami hlavy aj kĺbov, ktoré trvajú asi sedem dní. Podľa lekárov je však vírus príčinou toho, že sa nakazeným matkám rodia deti s výrazne menšou hlavou, čo je často spôsobené nedostatočne vyvinutým mozgom.

Pacienti nebudú izolovaní

10:38 Podľa odborníkov nemusia byť pacienti v izolácii a ich liečba bude iba symptomatická.

10:25 Hovorca Nemocnice na Bulovce Martin Šalek potvrdil, že informácia o nakazených je úplne čerstvá. Zatiaľ nie je známe, kde sa osoby nakazili, ani aké je ich pohlavie.

10:21 Obaja nakazení sú podľa portálu Blesk.cz momentálne hospitalizovaní v Nemocnici na Bulovce a bude tam prebiehať ich následná liečba.

10:13 České ministerstvo zahraničia už v decembri varovalo pred výskytom vírusu v Brazílii a Kolumbii, neskôr upozornenie rozšírilo na celý región Latinskej Ameriky. Občanom v tejto oblasti úrady odporučili chrániť sa pred bodnutím hmyzu a tehotné či ženy, ktoré sa chystajú otehotnieť, by do krajín Latinskej Ameriky vôbec nemali cestovať.

10:08 Hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta v stredu oznámil, že základné informácie o nákaze zika a postupe pri podozrení naň dostali všetky zdravotnícke zariadenia v Česku. 

10:07 Podľa virológa Daniela Růžeka existuje dostatok vedeckých dôkazov o tom, že vírus súvisí s mikrocefáliou u novorodencov. Jeho stopy boli nájdené v placente aj plodovej vode rodičiek. U samotných matiek však výraznejšie zdravotné komplikácie nespôsobuje. 

10:03 Podľa epidemiológa Rastislava Maďara Česku nebude prijímať po výskyte prvých dvoch prípadoch nákazy špeciálne opatrenia a nie je dôvod na paniku. Tehotným ženám, ktorých partneri sa vrátili z rizikových oblastí, odporúča, aby iba chránený pohlavný styk.

10:00 Vírus bol prvýkrát zaznamenaný už v roku 1947 v Ugande, aktuálny nákaza sa objavila vlani na jeseň v Brazílii. Neskôr sa rozšírila do ďalších latinskoamerických krajín, a následne aj do Európy. Všetci pacienti sa ale nakazili v Latinskej Amerike.

09.55 Ministerstvo zdravotníctva oznámi ďalšie informácie na tlačovej konferencii o 11:00. Zúčastnia sa na nej zástupcovia Nemocnice Na Bulovce, kde je klinika infekčných a tropických chorôb.

9:52 Choroba sa podobá chrípke, liek na ňu nie je. 

Vírus Zika sa šíri
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Dvaja nakazení v Česku

V Česku boli zachytené prvé prípady vírusu Zika. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotníctva. Podľa Českej televízie ide o dva prípady. Vírus sa spája s narodením detí s malými hlavami a málo vyvinutým mozgom v Latinskej Amerike. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila kvôli vírusu Zika celosvetový stav núdze. Nákaza sa zrejme prenáša z matky na plod, možno aj pohlavným stykom.

V Európe rastie počet importovaných prípadov vírusu

Počet „importovaných“ prípadov výskytu vírusu Zika v Európe sa stále zvyšuje. Rakúsko zatiaľ registruje tri prípady zavlečenia vírusu do krajiny, a to jeden z Brazílie a dva z Kolumbie. V Nemecku registrujú doteraz 20 prípadov tejto infekcie. Prvý prípad hlásia aj z Ruska, kde prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia v organizme ženy, ktorá pricestovala z Dominikánskej republiky.

Krajiny chystajú poriadne opatrenia proti nebezpečnému vírusu: Tisícky vojakov či gama lúče

Ako pre tlačovú agentúru APA uviedol viedenský virológ Stephan Aberle, tri prípady infekcie v Rakúsku majú priebeh bez akýchkoľvek komplikácií. U žien, ktoré neboli tehotné, ich sprevádzali vyrážky a bolesti kĺbov. Väčšina infekcií spôsobených predmetným vírusom prebieha bez symptómov, niektoré sprevádzajú príznaky podobné chrípke.

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vírus Zika sa veľmi rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s ním vyhlásila nedávno stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Pravdepodobné prepojenie medzi vírusom Zika a dvoma neurologickými poruchami - mikrocefáliou u novorodencov a autoimunitným ochorením dospelých známym ako Guillainov-Barrého syndróm - by malo byť objasnené v priebehu nasledujúcich týždňov. Uviedla to pred troma dňami v Ženeve zástupkyňa riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Marie-Paule Kienyová.

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

„Máme niekoľko ďalších týždňov na to, aby sme si boli istí kauzalitou, avšak prepojenie medzi vírusom zika a Guillainovým-Barrého syndrómom je vysoko pravdepodobné,“ uviedla Kienyová. Vírus dostal pomenovanie podľa lesa v africkej Ugande, kde ho po prvý raz odhalili pred takmer 70 rokmi.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Zastaví ho možno až geneticky modifikovaný hmyz 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že možno bude nevyhnutné použiť sporné metódy ako geneticky modifikované komáre na likvidáciu hmyzu, ktorý rozširuje vírus na americkom kontinente.

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Vírus zika je spájaný s prudkým nárastom počtu detí, ktoré sa narodili s abnormálne malými hlavami v Brazílii a Francúzskej Polynézii. WHO v dnešnom vyhlásení uviedla, že jej poradná skupina odporučila ďalšie testovanie geneticky modifikovaných komárov v aktuálnych podmienkach po pokusoch na Kajmaních ostrovoch v Karibskom mori, kde vypustili neplodných samcov komárov, aby sa spárili s voľne žijúcimi samičkami.

Vírus zika stále prekvapuje: Nové varovanie expertov o šírení nákazy, zakazujú aj bozkávanie!

Ochranári prírody predtým kritizovali tento postup s argumentom, že nepoznáme dlhodobé vplyvy, aké by mala na životné prostredie likvidácia celej populácie komárov.

MIMORIADNA SPRÁVA Strach z
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VírusZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu