Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prieskum popularity dopadol pre Slovensko katastrofálne: Naša povesť v Európe je otrasná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Prieskumy verejnej mienky už v mnohých prípadoch dokázali rozbúriť mediálnu hladinu a zdvihnúť žlč nejednému politikovi, strane či celej spoločnosti. Výsledky britskej agentúry Ashcroft, ktorá zisťovala, aká je miera popularity jednotlivých krajín medzi obyvateľmi Európskej únie, asi nebude v tomto prípade výnimkou. Slovensko totiž neurobilo dobrý dojem.

Politico poriadne naložilo Ficovi: Je posadnutý neexistujúcimi migrantmi, využíva kartu strachu

Prieskum sa uskutočnil on-line v čase medzi 20. januárom a 1. februárom 2016 na vzorke 28 720 dospelých respondentov zo štátov naprieč Európskou úniou. Hlavná otázka sa pritom týkala popularity jednotlivých krajín a znela: "Aký priaznivý je váš pohľad na každú z nasledujúcich krajín: 0 znamená "veľmi nepriaznivý", 100 "veľmi priaznivý".

Prieskum popularity dopadol pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Lord Ashcroft Polls)

Podľa výsledkov si najlepšie viedlo Švédsko so 74 bodmi, ktoré tesne nasledovala Veľká Británia. Dobré skóre dosiahli skoro všetky staré štáty Európskej únie, okrem Grécka. Horšie to bolo s nováčikmi, medzi ktorých stále patrí aj Slovensko. V prieskume sa nám podarilo získať iba 51 bodov a pod nami sa z krajín EÚ ocitli už iba Litva, Bulharsko a Rumunsko. Slovinci a Lotyši dosiahli rovnaký počet bodov, ako my.

Z krajín V4 si najlepšie viedlo Česko s 55 bodmi, nasledovalo Maďarsko s 53 bodmi a Poľsko s 52 bodmi. Celkovo sa však dá povedať, že nové členské štáty sa ocitli na chvoste rebríčka popularity, čo značí, že pre ostatných obyvateľov EÚ majú stále zlú povesť. Kompletné výsledky prieskumu sa nachádzajú na stránke lordashcroftpolls.com.

Viac o téme: PopularitaPrieskuSlovenskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu