Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľký deň v živote Alberta (69): Po 43 rokoch sa dostal na slobodu, rekordman v hroznej veci

Albert Woodfox
Albert Woodfox (Zdroj: SITA)

NEW ORLEANS - Po 43 rokoch vo väzení sa v piatok na slobodu dostal Američan, ktorý bol väzňom najdlhšie pykajúcím na samotke. Šesťdesiatdeväťročný Albert Woodfox bol prepustený ako posledný z tria väzňov známych ako "Angolská trojka", o ktorých oslobodenie dlhodobo usilovali obhajcovia ľudských práv. Informovali o tom americké médiá. Federálny súd rozhodol o jeho prepustení už v júni, prokuratúra sa však proti verdiktu odvolala a právoplatne prepustený bol až teraz.

Woodfox bol v roku 1972 odsúdený za vraždu dozorcu v louisianskej štátnej väznici. Zároveň s ním bol za čin, ktorý obaja popierali, poslaný do samoväzby Herman Wallace. Posledným z trojice trestancov dlhé roky držaných v izolácii väznice, ktorá sa kvôli prísnym podmienkam prezýva "Angola", bol Robert King, odsúdený o rok neskôr za vraždu spoluväzňa.

Woodfox a Wallace sa proti dlhodobému pobytu v izolovaných celách s najprísnejším režimom bránili a tvrdili, že boli potrestaní za svoju politickú aktivitu. Obaja boli totiž členmi radikálneho ľavicového černošského hnutia Čierni panteri, ktoré bojovalo za práva černošskej menšiny v USA.

Vo väznici, kam pôvodne zamierili kvôli lúpežnému prepadnutiu, v roku 1971 založili odnož spomínanej skupiny a organizovali štrajky a demonštrácie za lepšie podmienky pre trestanca. Aktivisti z organizácií na ochranu ľudských práv označili režim v louisianskej väznici za mučenie.

Federálny súd vlani zrušil predchádzajúce rozsudky s tým, že má vážne pochybnosti o spravodlivom priebehu dvoch procesov, ktoré boli proti Woodfoxovi vedené. Súd uviedol, že okrem iného došlo k rasovej diskriminácii pri výbere poroty.

Za Woodfoxovo prepustenie dlhodobo bojovali organizácie na ochranu ľudských práv a vyzval k nemu aj osobitný spravodajca OSN zaoberajúci sa témou mučenia Juan Méndez, podľa ktorého je tak dlhý pobyt v izolácii mučením.

Wallace bol prepustený už predvlani a súd v jeho prípade nariadil nový proces, niekoľko dní po odchode z väznice však zomrel na rakovinu. King opustil "Angolu" už v roku 2001 po takmer troch desiatkach rokov na samotke.

Viac o téme: VäzenieAlbert WoodfoxAngolská trojka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu