Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historický krok pre EÚ: Británia získala zvláštne postavenie, toto sú DETAILY novej dohody!

Nakoniec sa dohodli. Zobraziť galériu (3)
Nakoniec sa dohodli. (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Dohoda o reforme vzťahov Británie so zvyškom Európskej únie je na svete. Na twitteri to v piatok v noci oznámil český premiér Bohuslav Sobotka. Je to podľa neho kompromis, ktorý pomôže udržať Londýn v EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk vzápätí na twitteri uviedol, že návrh dohody má jednohlasnú podporu. Britský premiér David Cameron napísal, že dojednanie dáva Británii v EÚ osobitné postavenie a je to dostatočný dôvod na to, aby pred referendom presadzoval zotrvanie Británie v únii.

Experti prehovorili: Koniec Schengenu dopadne najtvrdšou ranou na Slovensko a Česko

"Máme dohodu! Je to slušný kompromis, ktorý, ako dúfam, pomôže udržať Británii v EÚ," napísal Sobotka. Vyšehradská štvorka (V4 - Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) podľa premiéra pri dosiahnutí dohody veľmi pomohla.

"Je to dôležitá chvíľa. Európa prejavila obrovskú vôľu pokračovať ako silné spoločenstvo. Snáď to vydrží pri riešení ďalších problémov," dodal ďalej Sobotka na Twitteri.

Navrhovaný text dohody o nových vzťahoch medzi Britániou a zvyškom Európskej únie jednomyseľnú podporu prezidentov a premiérov krajín dvadsaťosmičky, uviedol dnes večer na twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Hlboko verím, že Británia potrebuje Európu a Európa potrebuje Britániu. Ale finálne rozhodnutie je v rukách občanov  Británie," vyhlásil na twittri Donald Tusk.

Podľa Fica stojí dohoda s Britániou za to, aby sme udržali EÚ pohromade 

Európska únia dala dohodou, ktorú odsúhlasili lídri členských štátov na summite v Bruseli, šancu Veľkej Británii zostať v dvadsaťosemčlenom bloku. V piatok to po skončení dvojdňového rokovania Európskej rady vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

Za podstatné označil to, že sa za ňu postavil aj britský premiér David Cameron. Ten na jej základe chce robiť v rámci referenda, ktoré plánuje vyhlásiť, kampaň v prospech zotrvania jeho krajiny v EÚ. Kompromisný návrh dohody upravuje vzťahy medzi Londýnom a EÚ na základe Cameronových požiadaviek.​

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Fico upozornil, že týmto sa prvýkrát oficiálne pripustila dvojkoľajnosť vývoja Európskej únie. „Pretože jedno tempo vývoja bude v eurozóne, kde sme všetci za väčšiu mieru integrácie, spájania sa a spolupráce a druhé tempo bude medzi nečlenskými štátmi,“ vysvetlil. Spokojnosť však vyslovil s tým, že sa odbúra množstvo legislatívy, ktoré zbytočne zaťažuje podnikanie.

„Dohoda stojí za to, aby sme udržali Európsku úniu pohromade. Bolo by veľmi zlé, keby v čase rozdielnych názorov na migráciu, vychádzali na povrch javy, že nie sme ani schopní udržať sa pohromade,“ uzavrel premiér. 

David Cameron bojoval tvrdo

Reformná dohoda vyrokovaná medzi Britániou a Európskou úniou počas maratónu vyjednávaní na summite v Bruseli je "dobrá", vyhlásil v piatok v Bruseli dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen. "David Cameron bojoval tvrdo za Britániu. Dobrá dohoda pre UK a pre EÚ!" twíttoval Rasmussen.

"Je to dohoda, férová dohoda. Veľa šťastia Davidovi Cameronovi v rámci jeho kampane za zachovanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Teraz musia rozhodnúť britskí občania." Napísal po rokovaniach maltský premiér Joseph Muscat.

Britský premiér David Cameron na twitteri napísal, že dohodnutý text v sobotu predloží svojej vláde. Nové nastavenie vzťahov s EÚ sľúbil Britom dojednať pred tým, než v krajine vyhlási referendum o zotrvaní v únii. To by sa veľmi pravdepodobne mohlo uskutočniť ešte pred tohtoročnými prázdninami.

Dohoda bude právne záväzná

Cameron okrem iného zdôraznil, že dnešná dohoda bude právne záväzná a že jej zmena alebo zrušenie budú podliehať súhlasu všetkých krajín Európskej únie, teda aj Británie.

"Myslím, že je to dostatočné, aby som mohol odporučiť, aby Spojené kráľovstvo zostalo v Európskej únii, zatiaľ čo bude mať to najlepšie z oboch svetov," uviedol. Británia sa podľa neho bude zúčastňovať len toho, čo jej na Európskej únii vyhovuje. Naopak projektov, ktoré jej nevyhovujú, ako otvorené hranice, záchranné programy, či spoločná európska mena, sa zúčastňovať nebude.

"Briti budú musieť rozhodnúť, či zostať v tejto reformovanej Európskej únii, alebo či ju opustiť. Bude to jedinečná príležitosť utvárať osud našej krajiny, ktorá sa opakuje len raz za generáciu," vyhlásil britský premiér.

Merkelová: Niektoré kompromisy s Cameronom neboli jednoduché 

Európski lídri s britským premiérom Davidom Cameronom uzavreli "spravodlivú kompromisnú" dohodu, s ktorou bude môcť presadzovať zotrvanie Británie v bloku, vyhlásila v piatok večer na záver summitu EÚ v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová.  

"Verím, že týmto sme Davidovi Cameronovi dali balík, s ktorým môže viesť v Británii kampaň za zotrvanie Británie v EÚ," uviedla Merkelová novinárom po skončení dvojdňového summitu, na ktorom dominovala otázka Britániou požadovaných reforiem.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Merkelová síce dohodu s Britániou privítala, zároveň však priznala, že niektoré kompromisy sa jej neprijímali jednoducho. To platí predovšetkým pokiaľ ide o cieľ "stále tesnejšej únie", od ktorého sa teraz Londýn odklonil. "Ide o emocionálnu záležitosť. Patrím k tým, ktorí sú za pokračujúcu integráciu," dodala.

Členstvo v EÚ je niečo, čo má podľa Merkelovej "veľkú hodnotu", predovšetkým v časoch turbulencií a neistoty vo svete, cituje ju agentúra DPA. "Želám Davidovi Cameronovi v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch všetko najlepšie."

Cameronove požiadavky

Dosiahnutá reformná zmluva podľa jeho slov zároveň zaručí, že Británia nikdy nebude súčasťou "európskeho superštátu". "Budú zavedené nové a ťažké obmedzenia k prístupu do nášho systému sociálneho zabezpečenia pre zahraničných pracovníkov EÚ," skonštatoval premiér. Ocenil, že sa Británii na summite podarilo presadiť mechanizmus "záchrannej brzdy", ktorá po jeho aktivácii zaručí, že počas siedmich rokov budú mať zahraniční pracovníci štvorročné obmedzenie k britským zamestnaneckým dávkam.

Cameron chcel okrem iného svojimi požiadavkami zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. Nasledujúcich sedem rokov bude môcť požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť tiež detské prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii. Pre zahraničných pracovníkov, ktorí už v krajine pôsobia, sa pravidlo o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020. Novinkou, ktorá sa dostala do dohody je, že obmedzenie sociálnych benefitov môžu využiť tiež ostatné členské štáty únie.

Podľa dohody začnú byť pre novo prichádzajúcich na pracovný trh a pri novo narodených deťoch prídavky vyplácané v závislosti na životnej úrovni ich pôvodnej krajiny. Pre tých, kto už v systéme v Británii sú, platí do roku 2020 prechodné obdobie.

Návrh ešte musí schváliť rada ministrov a zaťažkávacia skúška ju čaká v Európskom parlamente. K ďalším oblastiam, ktoré Cameron navrhoval upraviť, sú vzťahy medzi členskými a nečlenskými štátmi eurozóny, konkurencieschopnosť EÚ a posilnenie právomocí národných parlamentov.

Cameron zároveň zdôraznil, že jeho krajina nikdy neprijme euro, pričom táto dohoda znamená "životnú ochranu" pre ekonomiku ostrovnej krajiny. Dodal, že reformná zmluva s EÚ zaručí, že pojem "stále tesnejšej únie" nebude platiť pre Britániu.

Viac o téme: Donald TuskDavid CameronEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu