Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekári ukázali hrozivé FOTO reality: Viac ako tretina obetí sýrskej vojny sú ženy a deti

Zničená nemocnica Ma'arat an-al-Numan v provincii Idlíb. Zobraziť galériu (4)
Zničená nemocnica Ma'arat an-al-Numan v provincii Idlíb. (Zdroj: Lekári bez hraníc)

PRAHA - Lekári bez hraníc zverejnili správu o humanitárnych dôsledkoch vojny v Sýrii. Civilisti sú terčmi neúprosných útokov, pretože až 1,9 milióna ľudí žije v obliehaných oblastiach. Zdravotnícke zariadenia sú často bombardované, ľudia na úteku narážajú na zatvorené hranice, varuje organizácia. Vyzýva tiež štyroch stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby sa riadili vlastnými rezolúciami - oni aj ich spojenci.

Medzinárodná humanitárna a zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc/Médecins Sans Frontières (MSF) vo svojej správe mapuje dopad vojny na civilistov a zdravotnícke zariadenia. Vychádza z informácií sedemdesiatich sýrskych nemocníc, ktoré podporuje na severozápade, západe a v centrálnej časti Sýrie. Tieto zdravotnícke zariadenia v roku 2015 zaznamenali celkom 154 647 vojnových zranených a 7 009 mŕtvych. Celkový počet bude podstatne vyšší, keďže tieto čísla zahŕňajú informácie len z časti zdravotníckych zariadení a navyše v nich nie sú zahrnutí zranení či mŕtvi, ktorí sa do nemocníc nedostali.

Drsný odkaz pre Rusko: Zaistite prímerie alebo buďte ticho! Sýria obvinila z útokov USA

„Hoci sú tieto dáta šokujúce, stále je to len zlomok oveľa vyššieho počtu obetí. Ľudia, ktorí sa do nemocníc nedostali, nikto nemohol spočítať. Skutočnosť tak bude veľmi pravdepodobne oveľa horšia,“ uviedla medzinárodná prezidentka Lekárov bez hraníc Joanne Liu.

Takto vyzerala nemocnica Ma'arat an-al-Numan pred bombardovaním
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerala nemocnica Ma'arat an-al-Numan pred bombardovaním  (Zdroj: Lekári bez hraníc)

Útoky na nemocnice sú rutinou

Ženy a deti pritom tvorili 30 až 40 percent obetí, čo ukazuje, že v Sýrii dochádza k rozsiahlemu násiliu na civilistoch. „Cielené útoky na civilnú infraštruktúru, vrátane nemocníc, ktoré sa snažia zachraňovať životy, sú rutinou. Zdravotnícky systém v Sýrii je pod paľbou bômb a rakiet. Skolaboval,“ varuje Joanne Liu.

V priemere boli vlani bombardované zdravotnícke zariadenia podporované Lekármi bez hraníc viac ako raz týždenne. Celkovo bolo zasiahnutých 63 nemocníc a kliník podporovaných Lekármi bez hraníc počas 94 oddelených incidentov. Od začiatku tohto roka, teda iba za šesť týždňov, potom bolo bombardovaných ďalších šesť nemocníc podporovaných Lekármi bez hraníc (spolu sa za túto dobu stalo terčom útoku v Sýrii sedemnásť zdravotníckych zariadení).

Lekári ukázali hrozivé FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc)

Lekár nie je nepriateľ

Napríklad v pondelok bola pri leteckých útokoch zničená plne funkčná nemocnice Ma'arat an-al-Numan v provincii Idlíb. Pri útoku zomrelo najmenej 25 ľudí. „Bombardovanie nemocnice Ma'arat an-al-Numan je nehorázne porušenie pravidiel vojny. Je to špička ľadovca, pokiaľ ide o útoky na zdravotnícke zariadenia v Sýrii. Hovoríme jasne a nahlas: lekár vášho nepriateľa nie je váš nepriateľ,“ podotkla Joanne Liu s tým, že útoky na nemocnice pripravujú celé komunity o zdravotnej starostlivosti. Lekári bez hraníc žiadajú nezávislé vyšetrovanie tohto útoku.

Lekári ukázali hrozivé FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc)

Ľudia zomierajú aj od hladu

Asi 1,9 milióna ľudí tiež žije v obliehaných oblastiach, kde sa im nedostáva lekárskej starostlivosti, jedla a základných potrieb. Extrémnym príkladom je mesto Madaj, kde od hladu zomrelo 49 ľudí. V severosýrskej oblasti Azaz tento mesiac utieklo pred bojmi k tureckej hranici odhadom 45-tisíc ľudí, ale uviazli potom medzi tureckou hranicou a približujúcou sa frontovou líniou. Turecko už síce prijalo milióny Sýrčanov, u jeho hraníc však teraz hrozí potenciálne humanitárna katastrofa. Hranice uzatvorilo aj Jordánsko.

Lekári bez hraníc preto vyzývajú všetky bojujúce strany, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo, prestali útočiť na civilné ciele, lekárske zariadenia, umožnili humanitárnu pomoc v obliehaných oblastiach a lekárske evakuácie.

„Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, z ktorých štyria sú aktívne zapojení do vojny v Sýrii, musia reagovať na svoje zlyhanie, čo sa týka dodržiavania najzákladnejších povinností voči civilistom. Vlastné rezolúcie BR OSN zakazujú útoky na civilistov, zdravotnícke zariadenia, taktiky obliehania a vyhladovania, a napriek tomu je práve takto vojna s ich prispením vedená,“ dodáva Joanne Liu. Do konfliktu v Sýrii sú z piatich stálych členov BR OSN zapojení Rusko, Francúzsko, Veľká Británia a Spojené štáty.

Lekári ukázali hrozivé FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc)

 

Viac o téme: Lekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu