Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dohoda s Britmi počas nadchádzajúceho summitu EÚ zatiaľ nie je istá, tvrdí Hollande

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/LONDÝN – Francúzsky prezident Francois Hollande sa domnieva, že napriek "politickej vôli" je stále potrebné doriešiť určité otázky, ak má byť počas nadchádzajúceho summitu EÚ dosiahnutá dohoda o reformách v záujme pokračujúceho členstva Británie. Nemenovaný zdroj z Elyzejského paláca, ktorý cituje agentúra Reuters, sa tak vyjadril po Hollandovom pondelňajšom stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom v Paríži.

"Je tu politická vôľa dohodnúť sa v Bruseli... Treba však na tom ešte popracovať, obzvlášť v otázke hospodárskeho riadenia," povedal citovaný zdroj tri dni pred začiatkom zasadnutia Európskej rady. Podľa iného diplomatického zdroja sa Francúzsko v rámci vyjednávaní snaží obmedziť právo Británie zasahovať do budúcich rozhodnutí eurozóny a získať záväzok Londýna, že umožní ďalšiu integráciu v eurozóne.

Pondelňajšie hodinové stretnutie s Hollandom bolo súčasťou Cameronovho úsilia získať podporu partnerov EÚ pre požadované reformy v oblastiach prisťahovalectva, konkurencieschopnosti, zvrchovanosti a ekonomiky, ktoré budú predmetom nadchádzajúceho summitu v Bruseli. Francúzski predstavitelia britské vyhrážky odchodom z EÚ otvorene kritizujú a požiadavky Londýna opakovane odmietli.

Po návšteve Paríža sa dnes Cameron presunie do Bruselu, kde sa má stretnúť s členmi Európskeho parlamentu, ktorý bude musieť schváliť rozhodujúce prvky dohody prijatej Európskou radou. Pôvodný plán stretnúť sa s lídrami všetkých politických skupín v europarlamente však odvolal, čím sa vyhol konfrontácii so svojim úhlavným kritikom, britským euroskeptickým poslancom Nigelom Farageom.

Viac o téme: BritániaFrancois HollandeEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu