Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chybu z letiska napravili až po takmer dvoch rokoch: Kuba poslala darček pre USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinktock.com)

WASHINGTON - Kuba vrátila USA deaktivovanú cvičnú raketu Hellfire, ktorú jej v roku 2014 omylom poslali z Európy, kde bola využitá na manévroch NATO. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na amerických a kubánskych predstaviteľov. Hellfire je laserom navádzaná raketa vzduch-zem, ktorú môžu odpaľovať útočné vrtuľníky alebo bezpilotné lietadlá.

"Deaktivovaná cvičná raketa bola vrátená v spolupráci s kubánskou vládou," oznámil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner. Viac k tomu neuviedol, len poznamenal, že vlaňajšie opätovné nadviazanie diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou umožnilo Washingtonu angažovať sa s Havanou "v otázkach spoločného záujmu". 

Hoci raketa neobsahovala výbušniny, v USA panovali obavy, že Kuba by sa mohla podeliť s technológiou strely s Ruskom či Severnou Kóreou. 

Ako v januári informoval denník Wall Street Journal (WSJ), raketu Hellfire využili najskôr v Španielsku, potom zamierila do Nemecka a Francúzska. Z parížskeho Letiska Charla de Gaulla sa mala vrátiť na Floridu, namiesto toho ju však naložili do lietadla Air France smerujúceho do kubánskej Havany. 

Viac o téme: USAKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu