Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brazília je ochromená vírusom Zika: Skupina lekárov tvrdí, že ide o obrovský podvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA – Vírus Zika je zákernou chorobou prenášanou komármi. Aby sme boli presní, objavil sa aj prenos z matky na dieťa a lekári zaznamenali aj dva prípady prenosu pohlavným stykom. Skupina lekárov z Južnej Ameriky však tvrdí, že so súčasnou situáciou v Brazílii tento vírus nemá nič spoločné.

Podľa lekárov z Red Universitaria de Ambiente y Salud môže za množstvo detí, ktoré sa narodili s deformáciou mozgu, niečo celkom iné ako vírus zika. Dramatický nárast vrodených chýb, špeciálne mikrocefálie, u novorodencov, s vírusom zika spojilo brazílske ministerstvo zdravotníctva až priveľmi rýchlo. Podľa už spomenutej skupiny lekárov je na vine jed, ktorý sa dostáva do pitnej vody.

Brazília je ochromená vírusom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ide o látku pyroproxyfen, ktorú vláda už 18 mesiacov používa práve na postrek proti komárom. Táto účinná látka sa nachádza v prostriedku nazvanom Pyriproxyfen vyrábanom spoločnosťou Sumitomo Chemical, ktorá jeho účinky opisuje nasledovne: „Pyriproxyfen je inhobítorom rastu lariev komárov, ktorý mení proces vývoja z larvy do kukly a dospelému jedincovi, pričom rozvíjajúci komár sa deformuje alebo rovno zabíja.“

Brazília je ochromená vírusom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podobne by sa dalo opísať aj to, čo sa deje s deformovanými novorodencami, preto je skupina univerzitných lekárov presvedčená, že skutočnou príčinou masívneho nárastu takýchto prípadov nie je vírus zika, ale látka pyroproxyfen, ktorá sa ocitla v pitnej vode. Brazílska vláda zatiaľ vyslala vyše 200-tisíc vojakov do všetkých oblastí krajiny so zámerom varovať obyvateľstvo pred rizikami vírusuKrajina hlási 462 potvrdených výskytov mikrocefálie a preveruje ďalších 3852 možných prípadov.

Brazília je ochromená vírusom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vojaci chodia od dverí k dverám a rozdávajú milióny letákov oboznamujúcich obyvateľov s hrozbami vírusu zika, ktorý prenášajú komáre. Účelom tohto kroku je posilniť morálku ľudí. Kritici tvrdia, že sa tým nezníži ani nezastaví šírenie vírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však regiónu zasadila ďalšiu tvrdú ranu, keď oznámila, že v Brazílii, Kolumbii, Salvádore, Suriname a Venezuele bol zistený Guillainov-Barrého syndróm, ktorý môže spôsobiť dočasnú paralýzu.

Brazília je ochromená vírusom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nárast prípadov tohto syndrómu, ako aj mikrocefálie môže mať podľa vedcov spojitosť s rozšírením vírusu zika, hoci na to zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz. Vírus zasiahol 34 krajín vrátane 26 v Strednej a Južnej Amerike. Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová napriek tomu uviedla, že súčasná kríza neovplyvní konanie olympijských hier v Riu de Janeiro, ktoré sa uskutočnia v auguste. 

Viac o téme: HoaxVírus ZikaDeformovaní novorodenciPostrek proti komárom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu