Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Národné múzem v Prahe zachvátil požiar: VIDEO Veľkej nočnej drámy

(Zdroj: youtube.com)

PRAHA - Požiar zachvátil v noci nadnes budovu Národního muzea (NM) v Prahe. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Oheň vypukol na streche ľavého krídla objektu krátko po jednej hodine po polnoci. Rozšíril sa z elektrickej rozvodne na streche. K jeho likvidácii privolali úrady hasičské jednotky z celého hlavného mesta.

Jeden z členov stráže sa nadýchal dymu a ošetrili ho lekári. Budova najvýznamnejšej českej múzejnej inštitúcie prechádza v súčasnosti rozsiahlou rekonštrukciou.

Plamene pohltili zhruba 200 metrov štvorcových strechy. Hasičom sa podarilo dostať požiar pod kontrolu približne okolo druhej hodiny po polnoci. "Na mieste zasahuje 17 hasičských jednotiek s troma rebríkmi," povedal pre Novinky.cz riaditeľ pražských hasičov Roman Hlinovský. 

Historická budova Národného múzea v Prahe je od júla 2011 kvôli rekonštrukcii prázdna. Začiatok prác zdržal výber stavebnej firmy. Rekonštrukcia má stáť viac ako miliardu korún. Budova múzea je v havarijnom stave. Od svojho postavenia v roku 1891 neprešla žiadnou rekonštrukciou. Uskutočnili sa len tri opravy väčšieho rozsahu: keď ju na konci druhej svetovej vojny zasiahla bomba, keď v auguste 1968 guľky zo samopalov vojakov krajín Varšavskej zmluvy poškodili priečelie a v 70. rokoch, keď statiku severovýchodného krídla narušili odstrely pri budovaní metra.

Požiar na streche Národného múzea je pod kontrolou, prípad prevzala polícia

Požiar historickej budovy Národného múzea na Václavskom námestí v Prahe, ktorý v noci nadnes zachvátil 200 metrov štvorcových strechy, je pod kontrolou, informoval portál Novinky.cz. Prípadom sa začala zaoberať polícia.

Pri požiari zasahovalo 20 jednotiek profesionálnych i dobrovoľných hasičov, ako aj vrtuľník s termokamerou. Novinky.cz spresnili, že hasičská služba najprv v súvislosti s požiarom vyhlásila tretí stupeň poplachu, neskôr ho však zvýšila na mimoriadny. Hasiči dostali plamene pod kontrolu dnes okolo 03.30 h. Okolo 08.00 h začali s dohášaním. Na mieste je už len niekoľko hasičských jednotiek. Požiar zrejme vznikol z elektrocentrály umiestnenej na streche. Vznietila sa asfaltová krytina aj drevená konštrukcia strechy. 

Strechu múzea v časti, ktorú zachvátil požiar, musia rozobrať. "Je tam medzistropná časť, kde by sa mohli nachádzať ohniská požiaru," povedal pre české médiá operačný dôstojník pražských hasičov. Podľa riaditeľa múzea Michala Lukeša mohla byť príčina požiaru spojená so stavebnými prácami pri rekonštrukcii. Dodal, že múzeum si bude náhradu škôd uplatňovať voči zhotoviteľovi stavby. 

Pri požiari bol zranený jeden človek - ide o zamestnanca bezpečnostnej služby múzea, ktorý ho nahlásil. Jeho stav je podľa lekárov uspokojivý. Pôvodne sa objavili aj správy o nezvestnom stavebnom robotníkovi, firma Metrostav, ktorá sa podieľa na rekonštrukcii budovy, to však neskôr poprela. 
 

Viac o téme: PožiarNárodné múzeum v Prahe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu