Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea narušila hranice, konflikt naberá na obrátkach: Juhokórejské sily vypálili varovné výstrely!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Juhokórejské ozbrojené sily vypálili dnes varovné výstrely na severokórejský hliadkovací čln, ktorý v Žltom mori prekročil západnú námornú hranicu medzi oboma štátmi. Čln sa následne stiahol, informovala agentúra Jonhap s odvolaním sa na predstaviteľa generálneho štábu juhokórejskej armády.

Dôvod tohto narušenia námorných hraníc, ku ktorému došlo o 06.55 h miestneho času (v nedeľu o 22.55 h SEČ), nie je známy. Hliadkovacie člny komunistického štátu ich však nezriedka prekračujú pri kontrole rybárskych plavidiel. 

Juhokórejské lode varovnými strelami zahnali vojenskú loď KĽDR

Hliadka z juhokórejskej vojenskej lode dnes vypálila niekoľko striel, aby varovala vojenskú loď, ktorá dnes v Žltom mori zo severu narušila námornú hranicu medzi Južnou a Severnou Kóreou. Informovali o tom juhokórejské médiá, odvolávajúce sa na juhokórejské vojenské zdroje.

Incident sa odohral na severnej rozhraničovacej línii (NLL) v Žltom mori, v oblasti ležiacej západne od Kórejského polostrova. Trval asi 20 minút, počas ktorých juhokórejskí vojaci vypáli päť varovných sálv. 

NLL sa začína v kontinentálnej časti juhokórejskej provincie Kjonggi-do, pokračuje po vojenskej demarkačnej čiare a prechádza paralelne po brehu provincie Hwanghä-do, ktorej väčšia časť teraz patrí Severnej Kórei. NLL vytýčila OSN 30. augusta 1953 a keďže šlo o jednostranný krok, KĽDR ju neuznáva a tvrdí, že by mala viesť južnejšie. Severokórejské lode, zväčša rybárske, túto hranicu pomerne často narušujú.

Severná Kórea odmietla uznať námornú demarkačnú hranicu v Žltom mori, ktorá bola vytýčená po vojne z rokov 1950-53, a požadovala jej posunutie ďalej na juh. Má dĺžku približne 200 kilometrov a šírku asi štyri kilometre. Je medzinárodne uznávaná ako de facto námorná hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou. 

Obe Kórey sú po vojne z rokov 1950-53 technicky stále vo vojnovom stave, keďže ich konflikt sa uzavrel vyhlásením prímeria, nie podpísaním mierovej zmluvy. Napätie medzi nimi v posledných týždňoch vzrástlo po tom, ako Pchjongjang v januári pristúpil k ďalšej jadrovej skúške a najnovšie uplynulú nedeľu vypustil na nosnej rakete na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme.

Svet pripravuje tvrdšie sankcie voči KĽDR za skúšku rakety

Severná Kórea bude zrejme čoskoro čeliť prísnym sankciám za víkendové vypustenie rakety dlhého doletu. Doposiaľ najtvrdšie sankcie proti režimu v Pchjongjangu chcú v Bezpečnostnej rade OSN presadiť USA. Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyzvala v noci nadnes najmä v Čínu, aby sa pripojila k "tvrdým bezprecedentným opatreniam". Tieto opatrenia by mali byť prijaté veľmi rýchlo a prekonať očakávania severokórejského diktátora Kim Čong-una.

"Dúfame, že Čína, tak ako všetci členovia rady, uvidí vážnu hrozbu pre regionálny mier a bezpečnosť," povedala Powerová krátko po tom, ako vypustenie rakety odsúdilo najvyššie grémium OSN na svojom mimoriadnom zasadaní v New Yorku. 

Čínsky veľvyslanec pri OSN Liou Ťie-i si však podľa agentúry AP myslí, že nová rezolúcia by mala znížiť napätie, smerovať k denuklearizácii, udržaniu mieru a stability a pomôcť nájsť diplomatické riešenie. Svoje sankcie voči KĽDR sa pripravuje sprísniť Japonsko. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že jeho krajina chce rozhodnúť o možných opatreniach "čo najrýchlejšie", ale odmietol uviesť podrobnosti. Nevyjadril sa ani k tomu, či ich Tokio prijme pred schválením rezolúcie BR OSN.

O sprísnení jednostranných sankcií proti Severnej Kórei uvažuje podľa svojej šéfky diplomacie Julie Bishopovej i Austrália. Ministerka dnes v parlamente vyzvala OSN, aby urobila to isté. Austrália už zakázala obchodovanie s luxusným a vojenským tovarom a službami so Severnou Kóreou. Zakázala tiež niektorým Severokórejčanom vstup na svoje územie a zablokovala finančné operácie s tamojšími kľúčovými jednotlivcami a organizáciami.

Severná Kórea tvrdí, že v nedeľu vyniesla raketa na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa medzinárodného spoločenstva však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.
 

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaNLL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu