Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mimoriadne zasadnutie OSN kvôli kórejskej jadrovej hrozbe: Zastierací manéver, hovorí Západ

Raketa podľa KĽDR niesla družicu Zobraziť galériu (2)
Raketa podľa KĽDR niesla družicu (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) sa dnes v New Yorku zišla na svojom mimoriadnom zasadnutí zvolanom v reakcii na najnovšie kroky Severnej Kórey, ktorá dnes vypustila raketu dlhého doletu. Spolu s raketou vypustila KĽDR aj družicu na pozorovanie Zeme.

Japonsko a jeho západní spojenci v dôsledku tohto porušenia rezolúcií BR OSN žiadajú sprísnenie sankcií voči režimu severokórejského vodcu Kim Čong-una. Pred začiatkom dnešného rokovania BR OSN, ktoré sa koná za zavretými dverami, japonský veľvyslanec Motohide Jošikava uviedol, že severokórejská raketa preletela nad Japonskom a spadla v blízkosti Filipín. Podľa neho šlo o "jasné ohrozenie životov mnohých ľudí".

Severná Kórea vypustila smrtiacu raketu: Hrozba jadrových útokov, mimoriadne zasadnutie OSN

Podľa agentúry AP Spojené štáty a Čína pracujú nad návrhom rezolúcie o uvalení nových sankcií na KĽDR už od 6. januára, keď Pchjongjang podnikol ďalšiu zo série svojich jadrových skúšok. Japonský diplomat v tejto súvislosti povedal, že Čína volá po zintenzívnení dialógu, ale podľa Japonska "to, čo teraz potrebujeme, je tlak a rýchle prijatie rezolúcie o robustných sankciách".

Británia, Francúzsko a Ukrajina tiež vyzvali na rýchle prijatie nových, tvrdších sankcií voči KĽDR. Pchjongjang považuje dnešné vypustenie svojej rakety za úspech. Podľa Západu ide o zastierací manéver pre skúšky jadrových technológií, ktorými by KĽDR mohla ohroziť aj Spojené štáty. Balistické raketové technológie s dlhým doletom má pritom KĽDR zakázané od OSN, ktorá v tomto zmysle prijala niekoľko svojich rezolúcií.

Mimoriadne zasadnutie OSN kvôli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

BR OSN odsúdila KĽDR za vypustenie rakety dlhého doletu, chystá novú rezolúciu

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) dnes rozhodne odsúdila vypustenie rakety dlhého doletu, ktoré dnes v súlade so svojím vopred oznámeným zámerom uskutočnila Severná Kórea. BR OSN súčasne potvrdila pripravenosť urýchlene prijať rezolúciu s tvrdými sankciami proti KĽDR. Informoval o tom venezuelský diplomat Rafael Ramírez, ktorý vo februári predsedá zasadnutiam BR OSN. 

Dnešné vypustenie rakety dlhého doletu a jadrová skúška zo začiatku januára predstavujú podľa Ramíreza závažné porušenie rezolúcií BR OSN. Ramírez uviedol, že členovia BR OSN prijmú novú rezolúciu, ktorá bude zodpovedať týmto závažným a nebezpečným porušeniam. Na margo časového rámca Ramírez vyhlásil, že k prijatiu rezolúcie týkajúcej sa najnovšieho vývoja v KĽDR môže dôjsť v najbližších dňoch.
 

Viac o téme: RaketaSeverná KóreaBR OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu