Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horský vodca uviedol, ako to bolo s lavínou, ktorá zabila Čechov v rakúskych Alpách

David Knill Zobraziť galériu (2)
David Knill (Zdroj: horskyvudce.com)

PRAHA - Dve skupiny Čechov, ktoré v sobotu strhla veľká lavína v tirolskom Wittembergu, žiadnu lavínu nespustili. V skutočnosti išlo o viacero lavín, ktoré sa postupne odtrhli samovoľne nad nimi a väčšinu z nich zasiahli, povedal pre dnešné iDnes.cz skúsený horský vodca David Knill, ktorý má licenciu IFMGA.

Uviedol, že bol v tom čase v Rakúsku a bol požiadaný, aby sa vybral overiť priamo na mieste, čo sa tam vlastne stalo. Svoje zistenia zdokumentoval. Dvanásťčlenná skupina českých účastníkov freeride kempu a päťčlenná skupina skialpinistov z Prahy sa stretli podľa jeho slov počas výstupu z chaty Lizumer Hutte k vrcholu náhodne. Boli vybavení funkčnými lavínovými vyhľadávačmi i batohmi s airbagmi a priebežne robili testy snehu. 

Keď spadla prvá lavína, zasiahla 13 z nich: 12 z freeride kempu a jedného skialpinistu. Hneď nato však z iných smerov na to isté miesto spadli ešte ďalšie asi tri lavíny. To je ten dôvod, prečo ani airbegy 5 z nich nepomohli. Zachránili sa tí, ktorí zostali v prvej lavíne relatívne hodne vysoko, uviedol v rozhovore pre iDnes.cz. 

V tirolských Alpách v sobotu zahynulo päť mužov vo veku od 34 do 38 rokov, 4 z freeride kempu a jeden skialpinista. Dvaja ľudia utrpeli zranenia kolien, ale už sú z nemocnice doma. Na otázku, prečo tvrdí, že Česi pád lavín nezavinili, odpovedal: "Bol som na mieste, sledoval spätne ich výstup. Bola to stabilná, dobre voliteľná výstupová línia." 

...

Viac o téme: LavínaWittemberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu