Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea vypustila smrtiacu raketu: Hrozba jadrových útokov, mimoriadne zasadnutie OSN

Takýto objekt zachytil čínsky fotograf Zobraziť galériu (4)
Takýto objekt zachytil čínsky fotograf (Zdroj: SITA)

PCHONGJANG - Z územia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky bola dnes vypustená raketa dlhého doletu. Informovali o tom juhokórejské aj japonské vojenské zdroje.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že raketa bola vypálená zo západného pobrežia KĽDR. Soul okrem toho oznámil, že v súvislosti s týmto vývojom požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN. K tejto výzve sa pridalo aj Japonsko. 

Severná Kórea vypustila smrtiacu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Japonské jednotky domobrany boli dnes uvedené do stavu pohotovosti, aby raketu prípadne zostrelili, keby Japonsko priamo ohrozila. 

Japonský premiér Šinzó Abe označil dnešné vypustenie rakety a nedávne jadrové skúšky, ktoré podnikla KĽDR, za porušenie dohôd prijatých na pôde OSN. Zdôraznil, že Japonsko tento stav nebude tolerovať. "Podnikneme kroky, aby sme plne chránili bezpečnosť a blaho nášho ľudu," 

Severná Kórea vypustila smrtiacu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vypustenie severokórejskej rakety potvrdili dnes aj USA, ktoré súčasne ubezpečili, že vzhľadom na monitorovanú trajektóriu rakety ani Spojeným štátom, ani ich spojenci nehrozí žiadne nebezpečenstvo. 

Raketa by podľa správ z Pchjongjangu mala niesť družicu určenú na pozorovanie Zeme. Západ však tento zámer považuje za zastierací manéver pre testovanie zakázanej technológie, vďaka ktorej by KĽDR mohla ohroziť aj USA. 

Južná Kórea upozorňuje: Nemusí to byť pravda 

 Juhokórejská agentúra Jonhap dnes informovala, že vypustenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa možno skončilo neúspechom. Bližšie podrobnosti agentúra zatiaľ neoznámila.

Juhokórejské ministerstvo obrany však túto agentúrnu správu zatiaľ nepotvrdilo. Raketa bola podľa japonskej televízie NHK vypustená okolo 01.30 h SEČ. Jej dráha smerovala ponad juhojaponský ostrov Okinawa. NHK s odvolaním sa na juhokórejskú agentúru Jonhap uviedla, že oddelenie prvého stupňa rakety bolo úspešné. Jeho zvyšky dopadli v blízkosti západného pobrežia Južnej Kórey. 

Severná Kórea vypustila smrtiacu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V súvislosti s vypustením severokórejskej rakety dnes Južná Kórea, Japonsko i USA požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN. KĽDR totiž podľa nich porušila rezolúcie o balistických raketách prijaté Bezpečnostnou radou OSN. V tomto zmysle sa v noci nadnes vyjadril aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. 

Japonsko okrem toho zvolalo zasadnutie Rady národnej bezpečnosti. Predseda japonskej vlády Šinzó Abe nariadil ministerstvám, aby sledovali vývoj situácie v regióne, analyzovali informácie a sprostredkúvali ich obyvateľstvu krajiny. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga informoval, že na japonské územie nedopadli žiadne úlomky rakety. 

Severná Kórea v sobotu oznámila, že zúžila časové rozpätie svojho plánovaného odpálenia rakety dlhého doletu na 7.-14. februára.Toto vyhlásenie Severnej Kórey o vypustení družice prišlo len niekoľko týždňov po tom, čo uskutočnila svoj štvrtý jadrový test. 

Testovanie rakiet dlhého doletu je podľa OSN a kritikov stalinistického režimu krycím manévrom, zameraným na rozvoj severokórejských jadrových a raketových programov. Takéto rakety sú totiž schopné niesť bojové hlavice vybavené konvenčnou výbušninou alebo jadrovú či termonukleárnu nálož. 

V decembri roku 2012 Severná Kórea vypálila zo základne Sohe raketu dlhého doletu Unha-3, ktorá vyniesla na obežnú dráhu pozorovaciu družicu. Západ to odsúdil ako zakázaný test severokórejských raketových zbrojných technológií. Pred tým Pchjongjang zaznamenal sériu neúspechov v tejto oblasti. 

OSN odsúdila vypustenie rakety: Chystá rokovanie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyjadril poľutovanie nad tým, že Severná Kórea pristúpila k vypusteniu rakety dlhého doletu, informovala agentúra AP. Ako spresnil Panov hovorca, vypustenie rakety je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet. Upozornil tiež, že k vypusteniu rakety došlo aj napriek námietkam medzinárodného spoločenstva. 

Generálny tajomník OSN opäť vyzval Severnú Kóreu, aby prestala so svojimi provokáciami a vrátila sa k plneniu svojich medzinárodných záväzkov. V súvislosti s týmto vývojom sa dnes o 17.00 h SEČ začne mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. O jeho zvolanie požiadali spoločne USA, Japonsko a Južná Kórea. 

Zvažujú nový protiraketový sýstem

Po dnešnom vypustení rakety dlhého doletu Severnou Kóreou sa Soul a Washington dohodli, že začnú rozhovory o prípadnom rozmiestnení protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei. Novinárov o tom informoval vysokopostavený predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany.

Tento vývoj situácie znepokojí Severnú Kóreu (KĽDR) aj Čínu, uviedla tlačová agentúra AP. 
Čína bude vnímať protiraketový systém THAAD, ktorý je jedným z najvyspelejších obranných systémov vôbec, za ohrozenie svojich záujmov v regióne. 

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva dodal, že rozhovory o systéme THAAD sa budú zameriavať na posilnenie obrany Južnej Kórey i Spojených štátov, keďže obe krajiny čelia vyostrujúcim sa hrozbám zo strany Severnej Kórey. 

O hrozbe z KĽDR debatovali aj americkí republikáni

Vypusteniu severokórejskej rakety sa v noci nadnes vo svojej debate venovali aj republikánski uchádzači o kandidatúru vo voľbách prezidenta USA, informovala agentúra AP. Väčšina z nich sa zhodla, že voči KĽDR treba podniknúť tvrdé kroky.

Na otázku, aká by mala byť reakcia na tieto aktivity Pchjongjangu, bývalý guvernér štátu Forida Jeb Bush odpovedal, že on by povolil preventívny úder proti takejto rakete, ak to bolo nutné na zachovanie bezpečnosti Ameriky. 

Bush súčasne obvinil administratívu prezidenta Baracka Obamu, že Severnej Kórei nezabránila vo vypustení rakety. Texaský senátor Ted Cruz namietal, že je preňho ťažké špekulovať o ďalších krokoch, keď nie je plne oboznámený so situáciou. Vyslovil sa však za posilnenie protiraketovej obrany USA. Uviedol, že niektoré obranné prvky treba rozmiestniť aj na území Južnej Kórey. Dodal, že to chce aj Soul. 

Mediálny a realitný magnát Donald Trump zasa uviedol, že sa spolieha na Čínu, že "to s KĽDR vybaví rýchlo a operatívne". Vyslovil sa za to, aby Čína vyvinula tlak na KĽDR, aby sa vzdala pokračovania vo svojom jadrovom programe. Trump vyhlásil, že Čína plne kontroluje KĽDR, preto by práve Peking mal riešiť tento 

Podľa senátora za štát Florida Marca Rubia, ktorý je v rebríčku popularity republikánskych kandidátov na treťom mieste, USA by mohli raketu KĽDR zostreliť vo vzduchu. Ide podľa neho o štandardnú procedúru, ak sú v dôsledku vypustenia nepriateľskej rakety ohrozené USA alebo ich spojenci. 

Guvernér štátu Ohio John Kasic, ktorý je považovaný za outsidera v predvolebnom boji, poznamenal, že Washington by mal vyvíjať na Pchjongjang väčší tlak. Vyslovil sa tiež za to, aby svetové spoločenstvo uvalilo na KĽDR také isté sankcie ako svojho času na Irán. 

Táto debata republikánskych kandidátov bola ôsma v poradí. Bola to pre nich posledná možnosť predstaviť sa v diskusii pred dôležitou etapou predvolebnej kampane, ktorou bude 9. februára volebné zhromaždenie (caucus) v štáte New Hampshire. 

Rusko odsúdilo vypustenie rakety

Rusko dnes uviedlo, že Pchjongjang znova nevypočul výzvy medzinárodného spoločenstva a dnešným vypustením rakety dlhého doletu opäť preukázal "vzdorné pohŕdanie normami medzinárodného práva". Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes v Moskve vydalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa Ruska je očividné, že podobné kroky vedú k vážnemu vyostreniu situácie na Kórejskom polostrove a severovýchodnej Ázii. Moskva konštatovala, že tento stav vyhovuje tým, ktorí broja za politiku vytvárania blokov a za zvyšovanie rizika vojenskej konfrontácie, čo však zasadzuje ranu bezpečnosti štátov oblasti, v prvom rade samotnej KĽDR.

Cesta, ktorú si zvolila KĽDR, "nemôže nevyvolať rozhodný protest" medzinárodného spoločenstva, upozornila Moskva. Podľa nej by vedenie KĽDR malo zvážiť, či skutočne bráni záujmy svojej krajiny, keď sa stavia proti celému medzinárodnému spoločenstvu.

Predseda zahraničného výboru Rady federácie Franc Klincevič dnes podľa agentúry TASS vyhlásil, že po dnešnom vypustení rakety je uvalenie nových sankcií na KĽDR nevyhnutné.

Senátor pripomenul, že Rusko vždy bolo proti sankciám, keď mali byť použité ako forma nátlaku pri snahách o riešenie existujúcich problémov. KĽDR sa však podľa neho "sama zahnala do kúta", čím obmedzila možnosť rokovaní. Klincevič súčasne upozornil, že reakcia svetového spoločenstva by mala byť primeraná a nemala by prekročiť nutné hranice obrany.

Británia a Francúzsko považujú vypustenie rakety KĽDR za provokáciu

Francúzsko a Británia dnes označili vypustenie severokórejskej rakety za provokáciu a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na okamžitú dôraznú reakciu. Fakt, že KĽDR pristúpila k vypáleniu rakety len mesiac po tom, ako vykonala nové jadrové skúšky, je pre Francúzsko neprijateľnou provokáciou, uvádza sa vo vyhlásení francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. 

Britský minister zahraničných vecí Phillip Hammond označil vypustenie rakety dlhého doletu za hrozbu regionálnej a medzinárodnej bezpečnosti. Poukázal na to, že zo strany KĽDR ide o porušenie celého radu rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Uviedol, že Británia je za "kolektívnu odpoveď" na najnovšie kroky podniknuté Pchjongjangom. 

Tým, že sa KĽDR podujala na túto provokáciu, preukázala, že rozvoj jej jadrového a balistického programu je pre ňu väčšou prioritou ako zlepšenie životných podmienok vlastného obyvateľstva, uvádza sa v Hammondovom vyhlásení. Britský minister súčasne uviedol, že KĽDR si je veľmi dobre vedomá, že členské štáty Bezpečnostnej rady OSN zastávajú jednotný postoj k nutnosti prijatia rozhodných opatrení, ktoré KĽDR zabránia akýmkoľvek ďalším jadrovým skúškam a odpaľovaniu rakiet. 

 

Viac o téme: HrozbaJadrová bombaútok Severná Kóera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu