Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Božie mlyny predsa len melú! Esesák (93) pôjde pred súd, má na svedomí viac než tisíc obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

HANAU - Na Krajinskom súde v Hanau v nemeckej spolkovej krajine Hesensko sa pravdepodobne v apríli začne proces s medzičasom 93-ročným niekdajším dozorcom z koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz a bývalým príslušníkom jednotiek SS, ktorý čelí obvineniu z napomáhania k vražde v najmenej 1075 prípadoch.

Informoval o tom dnes samotný súd po tom, čo sa rozhodlo o otvorení hlavného pojednávania v prípade. Odborný posudok predtým uznal obžalovaného za schopného absolvovať proces v limitovanom rozsahu. 

Podľa žaloby pôsobil muž ako dozorca v Auschwitzi od novembra 1942 do júna 1943 a počas tohto obdobia sa podieľal na likvidácii najmenej 1075 ľudí v plynových komorách. Nemecké médiá vo štvrtok uviedli, že medzičasom 92-ročná niekdajšia rádiotelegrafistka veliteľstva koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz a členka SS sa možno bude zodpovedať na Krajinskom súde v Kieli z trestného činu napomáhania k vražde 260.000 židov. 

V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa v Nemecku očakáva otvorenie viacerých súdnych procesov s niekdajšími páchateľmi z Auschwitzu, ktorí sú v pokročilom veku.

Viac o téme: SSAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu