Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf NATO sa pustil do Ruska: Len kazíte naše snahy o mier v Sýrii!

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

DAMAŠK - Ruské nálety, ktorých cieľmi sú najmä opozičné skupiny v Sýrii, podkopávajú úsilie o nájdenie politického riešenia sýrskeho konfliktu.

Uviedol to dnes počas príhovoru na neformálnom stretnutí ministrov obrany EÚ v Amsterdame generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Najvyšší predstaviteľ Severoatlantickej aliancie prijal pozvánku vystúpiť na rokovaní ministrov obrany EÚ, ktoré zorganizovalo holandské predsedníctvo v únii. Jeho vystúpenie bolo zamerané na posilnenie spolupráce medzi alianciou a EÚ v boji proti novým výzvam, ktoré ohrozujú európsky región.

Stoltenberg už pred príchodom do Amsterdamu naznačil, že chce hovoriť o otázkach, ako sú takzvané hybridné vojny a spoločné úsilie o stabilizáciu v južnom susedstve Európy. V dnešnom vystúpení upozornil, že ruské nálety, ktoré "majú za cieľ predovšetkým opozičné skupiny v Sýrii", podkopávajú úsilie o nájdenie politického riešenia sýrskeho konfliktu. Dodal, že Rusko sa tým, že posilnilo vojenskú prítomnosť a zvýšilo počet vzdušných operácií v Sýrii, pričinilo o zvýšenie napätia v regióne a narušovanie vzdušného priestoru Turecka. Podstatné zvýšenie ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii a vo východnom Stredomorí podľa jeho slov môže viesť k zmene súčasnej strategickej rovnováhy v tomto regióne.

"To vytvára riziká, podporuje rast napätia a, samozrejme, je to výzva pre NATO, pretože ide o aj narušenie vzdušného priestoru NATO," zhodnotil situáciu šéf aliancie. Stoltenberg zároveň vyzval všetky strany na zmiernenie situácie a na politické riešenie konfliktu v Sýrii. S odkazom na dočasne pozastavené mierové rozhovory v Ženeve pripomenul, že NATO podporuje všetky snahy o dosiahnutie politického riešenia sýrskeho konfliktu.

Generálny tajomník NATO sa k viacerým témam vráti na budúci týždeň (9.-10.2.) počas oficiálneho rokovania s ministrami obrany členských krajín aliancie v rámci každoročnej pravidelnej ministerskej konferencie NATO.

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu