Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vzácny prípad nakazenia vírusom zika v Texase : Počet prípadov v Brazílii stále stúpa

Vírus Zika straší svet
Vírus Zika straší svet (Zdroj: SITA/AP)

DALLAS - Vzácny prípad nakazenia vírusom zika prostredníctvom sexuálneho kontaktu a nie uštipnutím komára zaznamenali v utorok zdravotníci v americkom štáte Texas. Nemenovaný pacient sa vírusom nakazil v meste Dallas a to pravdepodobne prostredníctvom sexuálneho prenosu, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Nakazená osoba však necestovala do žiadnej z krajín so zvýšeným výskytom vírusu, no jej sexuálny partner sa nedávno vrátil z Venezuely. Nijaké ďalšie detaily ohľadne tohto prípadu nie sú zatiaľ známe. 

Úrady v Texase doposiaľ zaznamenali až sedem ďalších prípadov nakazenia vírusom zika, všetky ostatné osoby sa ním však nakazili práve v cudzine, spresnila BBC. Ide teda pravdepodobne o prvý prípad, kedy k nákaze došlo priamo na pôde Spojených štátov. 

Zástupkyňa riaditeľa CDC Anne Schuchatová zároveň uviedla, že ide tiež o prvý prípad nakazenia "ne-cestovateľa", s ktorým sa inštitúcia stretla. "Domnievame sa, že (vírus) nebol prenesený komárím uštipnutím, ale prostredníctvom sexuálneho kontaktu," dodala.

CDC zároveň vyhlásilo, že najlepší spôsob ako sa vírusu zika vyhnúť je vyvarovať sa komárím uštipnutiam a tiež spermiám niekoho, kto mohol byť vírusu vystavený. 

Nejde však o celkom prvý prípad prenosu vírusu prostredníctvom sexuálneho kontaktu, ako to uviedli viaceré médiá. Podobný prípad totiž zaznamenalo CDC už v roku 2013 vo Francúzskej Polynézii, spresnila BBC.

Nakazenie vírusom zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, či prípadne aj zápalom očných spojiviek, tieto symptómy však zvyčajne odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri naprieč celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti.

Hoci vedci vírus doposiaľ dostatočne nepreskúmali, viacerí odborníci sa domnievajú, že práve on je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, defektom známym ako mikrocefália. Miestne úrady sa domnievajú, že v uplynulom období sa s takýmto defektom narodilo približne 4000 detí, a to prevažne na severovýchode Brazílie.

Počet novorodencov s mikrocefáliou v Brazílii výrazne stúpol

Počet prípadov novorodencov, ktorí sa narodili v Brazílii s mikrocefáliou, v uplynulom týždni výrazne stúpol. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti zaznamenáva už 404 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje abnormálne malými hlavami. Minulý týždeň pritom bolo takýchto prípadov len 270. Minimálne v 17-tich z nich sa tehotná žena predtým nakazila vírusom zika. 

Brazílske úrady zároveň prešetrujú aj celkových 3670 pravdepodobných prípadov mikrocefálie, v dôsledku ktorej tam zomrelo už 72 detí.

Nakazenie zikou, ktorá sa prenáša komármi, sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, či prípadne aj zápalom očných spojiviek. Tieto symptómy však odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa. 
     

Viac o téme: USABrazíliaZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu