Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svet je v pozore, Južná Amerika sa zmieta v chaose: Hrozí najväčšia epidémia 21. storočia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) včera na zasadnutí v Ženeve vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti v súvislosti so šírením vírusu zika na americkom svetadiele, ktorej závažnosť vyžaduje vyhlásenie medzinárodnej pohotovosti.

WHO zvolala mimoriadne zasadnutie nezávislých odborníkov v Ženeve, aby na ňom posúdila podozrivé prepojenie medzi vlaňajším vypuknutím vírusu v Brazílii a následným nárastom počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami.

Poplach v Leviciach: Šíri sa háklivý vírus, karanténa a desiatky nakazených!

Účastníci ženevskej schôdzky dospeli k záveru, že aktuálne šírenie vírusu zika predstavuje pre verejné zdravotníctvo krízovú udalosť medzinárodného významu. Rozhodnutie bolo prijaté najmä vzhľadom na možnú spojitosť vírusu s detskou mikrocefáliou a neurologickými poruchami. 

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Napriek tomu, že šéfka WHO Margaret Čchan uviedla, že neexistuje žiaden definitívny dôkaz o tom, že by bol práve vírus zika zodpovedný za akékoľvek vrodené poruchy však vo štvrtok uznala, že „stupeň ohrozenia je extrémne vysoký“

Margaret Čchan, generálna riaditeľka WHO
Zobraziť galériu (13)
Margaret Čchan, generálna riaditeľka WHO  (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Posledná takáto medzinárodná pohotovosť bola vyhlásená po vypuknutí eboly v západnej Afrike v roku 2014. Ebola si následne vyžiadala vyše 11 000 obetí na životoch, spresnila AP. WHO odhaduje, že v nasledujúcom roku by sa mohlo na americkom kontinente mohli objaviť až štyri milióny prípadov nakazenia vírusom zika.

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Profimedia)

Zdravotníci môžu vstúpiť na pozemky aj s použitím sily

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová povolila dnes zdravotníkom v prípade nutnosti vstup na súkromné pozemky, a to aj s použitím sily. Informovala o tom agentúra Reuters. Opatrenie je súčasťou boja proti šíreniu komármi prenášaného vírusu zika, ktoré brazílska vláda označila za „bezprostredné nebezpečenstvo pre verejné zdravie“

Prezidentský dekrét, ktorý dnes zverejnili brazílske štátne médiá, umožňuje zdravotníkom vstúpiť do opustených verejných či súkromných objektov, prípadne aj do takých, v ktorých ich majitelia nie sú prítomní. Brazílske úrady sa totiž momentálne snažia objaviť, čo je pre komáre, ktoré vírus prenášajú, živnou pôdou. 

Južná Amerika zahájila masívne kynoženie komárov
Zobraziť galériu (13)
Južná Amerika zahájila masívne kynoženie komárov  (Zdroj: SITA/AP)

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Špeciálne pokyny pre olympijské hry v Brazílii

Brazília napriek nákaze spôsobenej vírusom zika nezruší letné olympijské hry, ktoré organizuje tento rok v auguste. Tehotným ženám ale vzhľadom na riziko, ktoré zika zrejme predstavuje pre ľudské plody, prísť neodporúča. V pondelok to oznámil šéf štábu brazílskej prezidentky Jaques Wagner.

Vírus znetvorujúci deti môže byť ešte horší: Nakazení už aj v Nemecku, je Slovensko pripravené?

„Musíme vysvetliť tým, ktorí do Brazílie prichádzajú, športovcom, že nebezpečenstvo je nulové,“ povedal Wagner podľa agentúry Reuters novinárom. To však neplatí pre tehotné, pre ktoré je naopak riziko podľa jeho názoru vážne. „Teda sa evidentne neodporúča (prísť do Brazílie), pretože takéto riziká sa prijímať nebudú,“ povedal tiež podľa agentúry AFP Wagner.

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vírus, ktorý prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, vyvoláva niekoľkodňové horúčky, choroba je však vo väčšine prípadov mierna. Veľkým nebezpečenstvom je ale zrejme pre ľudské plody, pretože nákaza je považovaná za príčinu nedostatočného vývoja mozgu. Skutočný vplyv vírusu na vývin mozgu zatiaľ ale nebol preukázaný.

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vývoj vakcíny potrvá niekoľko rokov

Proti vírusu zika dosiaľ neexistuje účinný liek a ani vakcína. Zatiaľ nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. Okrem komárieho bodnutie to môže byť podľa WHO zrejme aj pohlavný styk. Zatiaľ ale nebol potvrdený ani jeden prípad prenosu z človeka na človeka. Wagner povedal, že vývoj vakcíny proti vírusu potrvá tri až päť rokov. Brazílski vedci vraj na ňom spolupracujú s výskumníkmi v Spojených štátoch.

Olympijské hry sa v Riu de Janeiro majú konať od 5. do 21. augusta. Brazílske ministerstvo zdravotníctva dalo v pondelok agentúre AP najavo, že miestnym vládam nariadi, aby sa prípady nákazy vírusom zika hlásili. Vlády oznamovaciu povinnosť zatiaľ nemajú.

Francúzska spoločnosť Sanofi Pasteur, zaoberajúca sa výhradne vývojom a produkciou vakcín, oznámila dnes začiatok výskumu a vývoja novej vakcíny proti vírusu zika. Dcérska spoločnosť medzinárodnej farmaceutickej spoločnosti Sanofi k tomuto rozhodnutiu dospela deň po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila medzinárodnú pohotovosť v dôsledku šírenia vírusu zika. 

Túto nákazu prenášajú komáre druhu Aedes a lekári ju spájajú so zvýšeným výskytom vzácnej choroby novorodencov na americkom kontinente, približuje agentúra AP. Proti vírusu zika, ktorý pochádza z rovnakého kmeňa vírusov ako nákazlivá vírusová horúčka dengue - takisto prenášaná komármi - nebola doteraz vytvorená ani vakcína, ani iné liečivo.

Spoločnosti Sanofi sa vlani v Brazílii - po rokoch vedeckého výskumu po získaní licencie - podarilo uskutočniť prvé úspešné očkovanie na horúčku dengue. Sanofi vo svojom dnešnom vyhlásení uviedla, že jej skúsenosti s vakcínou proti horúčke dengue „môžu byť rýchlym motorom pri pochopení šírenia“ vírusu zika a „urýchlia identifikáciu kandidáta na vakcínu, vhodného pre ďalší klinický vývoj“.

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Dôležité fakty o víruse

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v Ugande. Prvý človek sa ním nakazil v roku 1954 v Nigérii, potom sa vírus rozšíril do ďalších afrických krajín, do severovýchodnej Ázie a na tichomorské ostrovy.

Aktuálne sa nákaza objavila vlani na jeseň v Brazílii a postupne sa rozšírila do takmer 25 krajín amerického kontinentu. Brazília už odhalila 1,5 milióna prípadov ochorenia, u novorodencov potom 3 718 prípadov mikrocefálie, teda nedostatočného vývoja mozgu. Pred vypuknutím šírenia nákazy vírusom zika sa pritom ročne objavovalo v priemere 163 prípadov mikrocefálie.

Druhou najpostihnutejšou krajinou je Kolumbia, ktorá odhalila už 20 297 prípadov ochorenia vírusom zika, je medzi nimi aj 2 116 tehotných žien.

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prvý prípad nákazy vírusom zika ohlásili okrem amerických krajín aj Dánsko, Británia, Spojené štáty, Nemecko a predtým tiež Fínsko alebo Švédsko. Všetci pacienti sa nakazili v Latinskej Amerike.

Vírus je pomenovaný podľa rovnomenného dažďového pralesa v Ugande: v gandštině, hlavnom jazyku tejto africkej rovníkovej krajiny, znamená „zika“ prerastený.

WHO krajinám s väčším výskytom vírusu odporučila, aby sa ich nemocnice pripravili tiež na Guillain-Barrého syndróm, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva. WHO vraj uznala, že počet prípadov tohto syndrómu sa v niektorých krajinách postihnutých vírusom zika zvýšil.

Svet je v pozore,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Epidémie, ktoré v posledných rokoch vzbudili celosvetové obavy

Rovnaký stav núdze, ako teraz u vírusu zika, WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli epidémii eboly v západnej Afrike. Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť u nej dosahuje až 90 percent. Proti chorobe zatiaľ neexistuje úplne spoľahlivý liek, ani vakcína. Pri zatiaľ poslednej epidémii v západnej Afrike (vypukla v decembri 2013 v Guinei a rozšírila sa do ďalších krajín), ktorú WHO v polovici januára vyhlásila za skončenú, zomrelo vyše 11 300 ľudí. Nakazených bolo hlásených takmer 29 000 ľudí.

Ako pandémiu vyhlásila WHO aj šírenie takzvanej prasacej chrípky. Vírus H1N1, ktorý vznikol zmiešaním vírusov prasacej, ľudskej a vtáčej chrípky, sa objavil pred siedmimi rokmi. Šíri sa vzduchom a napáda dýchacie ústrojenstvo človeka. Pandémia bola vyhlásená v júni 2009, celosvetovo jej podľahlo okolo 18 500 ľudí. V Českej republike sa touto chrípkou nakazilo celkom 2 477 osôb a do marca 2010 na ňu 102 ľudí zomrelo. Pandémia skončila v auguste 2010.

Hubenie komárov prenášajúcich vírus zika v Buenos Aires
Zobraziť galériu (13)
Hubenie komárov prenášajúcich vírus zika v Buenos Aires  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VírusWHOZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu