Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Napätie medzi USA a Čínou narastá: Americká loď provokuje, pichla do osieho kniezda?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Torpédoborec amerického námorníctva v sobotu zámerne preplával okolo jedného zo sporných ostrovov v Juhočínskom mori. Peking tento krok Washingtonu ostro odsúdil, oznámila agentúra AP.

Torpédoborec USS Curtis Wilbur sa priblížil k ostrovčeku Triton, ktorý je súčasťou takzvaných Paracelských ostrov, na vzdialenosť 12 námorných míľ. Súostrovie kontroluje Čína, ale nároky naň vznášajú aj Taiwan a Vietnam. 

Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany Jeffa Davisa išlo o zámerný manéver, ktorý mal poukázať na potrebu zachovania slobody námornej plavby v oblasti. O priblížení americkej vojnovej lode nebola vopred upovedomená ani jedna z troch strán sporu, ktoré považujú okolie ostrovov za svoje teritoriálne vody. 

"Táto operácia bola namierená voči pokusom... Číny, Taiwanu a Vietnamu obmedziť plavebné práva a slobody," vyhlásil hovorca Davis, ktorého citovala agentúra Reuters. Spojené štáty dlhodobo trvajú na tom, že v Juhočínskom mori, cez ktoré vedú dôležité námorné trasy, musí platiť režim ako v medzinárodných, a nie ako v teritoriálnych vodách. 

Podobný manéver podnikol Pentagón aj vlani v októbri, keď vyslal svoj torpédoborec do blízkosti neďalekých, taktiež sporných Spratleyho ostrovov. Tie si dlhodobo nárokuje ešte viac okolitých krajín, avšak najrazantnejšie Peking. Čína si robí nároky na takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, pričom argumentuje historickými dôvodmi. 

Viac o téme: LoďUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu