Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prevratný objav českých vedcov: Krvná skupina súvisí s imunitou aj rakovinou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinktock.com)

PRAHA – Ľudia s rôznymi formami génu pre Rh-faktor sa odlišujú odolnosťou voči chorobám. Objav urobil vedecký tím z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej pod vedením popredného českého evolučného biológa a autora teórie zamrznutej evolúcie Jaroslava Flegra. Štúdiu českých vedcov zverejnil americký odborný časopis Plos One, správu o nej odovzdalo oddelenia vonkajších vzťahov fakulty.

"V krajinách, kde je veľa Rh negatívnych, je menej neuropsychiatrických ochorení a viac chorôb srdca a ciev a niektorých typov rakoviny. V krajinách, kde je veľa Rh pozitívnych heterozygotov, čo sú ľudia nesúci jednu kópiu génu pre Rh pozitivitu a jednu pre Rh negativitu, je to naopak," povedal profesor Flegr. Záver podľa neho predstavuje riešenie 80 rokov staré hádanky.

Až doteraz bolo podľa neho úplnou záhadou, ako je možné, že sa v populácii spoločne vyskytujú nositelia dvoch rôznych variantov génov pre Rh faktor. Pred nástupom modernej medicíny umieralo len v USA ročne 10000 Rh pozitívnych detí narodených Rh negatívnym matkám na liečbu hemofílie anémiu, čiže chudokrvnosť.

Zaujímavé podľa profesora je, že deti, ktoré sa týmto ženám narodia a prežijú, sú výrazne odolnejšie, rovnako, ako keď sa narodí Rh pozitívny matke dieťa s Rh negatívnym otcom, tak tiež prežíva oveľa lepšie než dieťa, ktoré má dve kópie pre Rh negativitu alebo dve kópie pre Rh pozitivitu. "Keby nebolo mimoriadnej odolnosti heterozygotov, teda jedincov nesúcich obe varianty príslušného génu, musela by byť menej hojná alela rýchlo odstránená z akejkoľvek populácie," uviedol profesor.

Jednu záhadu sa podľa neho síce podarilo vyriešiť, dve nové však priniesol. Flegr považuje za zvláštne, že vzťah medzi záťažou chorobou a frekvenciou výskytu jednotlivých genotypov nebol popísaný podstatne skôr. Všetky potrebné dáta sú dostupné na stránkach Svetovej zdravotníckej organizácie a príslušnú analýzu podľa neho zvládne aj študent za pár hodín. Rovnako tak sú dáta, ktoré ukazujú na horší zdravotný stav u Rh negatívnych, k dispozícii v mnohých databázach, vrátane celonárodných škandinávskych databáz.

"Druhá záhada ma provokuje azda ešte viac - aký fyziologický mechanizmus stojí za lepším zdravotným stavom Rh pozitívnych heterozygotov, teda tých, ktorí nesú jednu bezchybnú kópiu génu a druhú, ktorá je zásadným spôsobom poškodená - prakticky úplne chýba," povedal.

Biologická funkcia tzv.iontovej pumpy, ktorej súčasť kóduje práve Rh gén, je podľa profesora Flegr a stále neznáma. Nový objav českých vedcov by mohol napovedať, aká by táto funkcia mohla byť. Objav môže byť do budúcna využitý pre liečbu, ktorá by sa dala "šiť na mieru" danému pacientovi, teda v tzv. personalizovanej medicíne.

Viac o téme: Česká republikaRh-faktor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu