Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vlády situáciu skresľujú, dušujú sa lekári: Takto vyzerá ozajstná humanitárna ignorácia

Zbombardovaná nemocnica
Zbombardovaná nemocnica (Zdroj: Lekári bez hraníc)

SANÁ/PRAHA - Vo vojnovom konflikte v Jemene sú úplne ignorované pravidlá vojny. Upozorňuje na to medzinárodná zdravotnícka humanitárna organizácia Lekári bez hraníc, ktorej tri zdravotnícke zariadenia v Jemene sa v posledných troch mesiacoch stali terčom útoku. Pri štvrtom incidente séria náletov zasiahla sanitku Lekárov bez hraníc.

„Spôsob, akým je vedená vojna v Jemene, vedie k nesmiernemu utrpeniu a ukazuje, že bojujúce strany neuznávajú alebo neberú ohľad na chránený štatút nemocníc a zdravotníckych zariadení. Dennodenne sme svedkami toho, aké to má devastujúce následky na život ľudí uväznených v konfliktných zónach,“ uviedla Raquel Ayora, riaditeľka operácií Lekárov bez hraníc. Verejné miesta sú od začiatku vojny v marci 2015 masívne bombardované a ostreľované. „Nič nie je ušetrené, dokonca ani nemocnice, hoci zdravotnícke zariadenia sú osobitne chránené medzinárodným humanitárnym právom,“ dodala.

Štyri útoky za menej ako tri mesiace

Zdravotnícke aktivity Lekárov bez hraníc v Jemene sa stali terčom útoku štyrikrát za menej ako tri mesiace. Každý ďalší incident bol závažnejší ako ten predošlý.

• K prvému došlo 26. októbra, keď stíhacie lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou opakovane bombardovali nemocnici v dištrikte Haydan, v provincii Saada.

• Letecký úder 2. decembra zasiahol mobilnú kliniku Lekárov bez hraníc v dištrikte Al Houban v Taizé - pri nálete bolo zranených osem ľudí, vrátane dvoch pracovníkov organizácie, jeden človek, ktorý bol blízko, zomrel.

• V nedeľu 10. januára sa stala terčom útoku nemocnica v meste Shiara, ktorú Lekári bez hraníc podporujú. Zomrelo šesť ľudí, najmenej sedem bolo zranených (predovšetkým zdravotnícky personál a pacienti).

• Minulý týždeň (21. januára) bola zasiahnutá sanitka Lekárov bez hraníc v provincii Saada. Pri sérii náletov zomrel vodič vozidla a ďalších šesť ľudí, desiatky ich bola zranené.

Bez oficiálneho vysvetlenia

„Stále častejšie sledujeme, ako sú útoky na zdravotnícke zariadenia bagatelizované. Označujú sa za omyl alebo chybu,“ upozorňuje Raquel Ayora. „Minulý týždeň britský minister zahraničia vyhlásil, že Saudská Arábia v Jemene medzinárodné humanitárne právo úmyselne neporušila. To naznačuje, že bombardovanie nemocnice omylom by sa dalo tolerovať. Táto logika je urážlivá a nezodpovedná.“

Lekári bez hraníc žiadajú, aby Medzinárodná humanitárna vyšetrovacia komisia (IHFFC) vykonala nezávislé vyšetrovanie útoku na nemocnicu v meste Shiara. Na rovnakú komisiu sa organizácia prvýkrát obrátila po americkom útoku na úrazovú nemocnici v afganskom Kunduz. Lekári bez hraníc stále očakávajú oficiálnu odpoveď americkej vlády, či dá súhlas na vyšetrovanie. IHFFC je jediným stálym medzinárodným vyšetrovacím orgánom, ktorý má jasný mandát pre vyšetrovanie potenciálnych porušenie medzinárodného humanitárneho práva.

Ohľadom dôležitosti ochrany zdravotníckych zariadení rastie povedomie aj politický tlak. Nadišla preto doba, kedy je potrebné robiť efektívne rozhodnutia.

Situácia si vyžaduje naliehavé opatrenia

„Štyri naše zdravotnícke zariadenia v Jemene a Afganistane bola v priebehu štyroch mesiacov napadnutá,“ pripomína Joanne Liu, medzinárodná prezidentka Lekárov bez hraníc. „Stáva sa z toho snáď nejaká nová obyčaj? Zbombardovať každý mesiac nemocnicu Lekárov bez hraníc? Koľko je ešte v Jemene a iných vojnových oblastiach napádaných nemocníc prevádzkovaných lekármi, ktorí nemajú takú možnosť ako Lekári bez hraníc, aby o tom nahlas prehovorili? Odmietame prijať to, aby tento trend pokračoval a nikto nebol braný na zodpovednosť. Naliehavo žiadame záruky bojujúcich strán, že funkčné nemocnice nikdy nebudú legitímnym cieľom.“

Lekári bez hraníc pracujú v Jemene v provinciách (Aden, Al-dhal ', Taiz, Saada, Amrán, Hajjah, Ibb a Saná). Od začiatku konfliktu v marci 2015 prijali do starostlivosti viac ako 20 000 vojnových ranených a pokračujú v poskytovaní bežnej zdravotnej starostlivosti, keďže zdravotnícky systém v krajine funguje len ťažko. Lekári bez hraníc vedú v krajine 11 nemocníc a podporujú 18 zdravotníckych stredísk.

Viac o téme: NemocnicaBombardovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu