Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biden a Abádí diskutovali o stabilizácii irackého mesta Ramádí

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký viceprezident Joe Biden a iracký premiér Hajdar Abádí diskutovali vo štvrtok o naliehavosti mobilizácie medzinárodnej podpory na stabilizáciu mesta Ramádí na západe Iraku, ktoré vládne sily nedávno oslobodili od extrémistickej skupiny Daeš. Oznámil to Biely dom po schôdzke Bidena a Abádího vo švajčiarskom Davose.

Ramádí - hlavné mesto rozsiahlej provincie Anbár - padlo do rúk militantov Daeš vlani v máji. Išlo o veľkú prehru irackých síl podporovaných Spojenými štátmi. Iracká armáda opäť dobyla mesto koncom decembra.

Podľa agentúry Reuters Biely dom taktiež uviedol, že "viceprezident podporil prebiehajúci dialóg medzi Irakom a Tureckom na vyriešenie obáv ohľadne nasadenia tureckých jednotiek na severe Iraku a zopakoval, že USA rešpektujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Iraku".

Na základni Baašíka neďaleko severoirackého Mósulu operujú tureckí vojaci, ktorí tam vedú výcvik irackých sunnitských milícií - zameraný na boj proti Daeš. V decembri Turecko okrem toho vyslalo do Baašíky ešte zhruba 150-člennú ochrannú jednotku, ktorá mala zaisťovať bezpečnosť inštruktorov. Ankara tým vyvolala diplomatický spor s Bagdadom.

Viac o téme: Joe BidenRamádíHaidar Abádí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu