Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál v Čechách: Prepustili zdravotnú sestru obvinenú zo šiestich vrážd!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ÚSTÍ NAD LABEM – Krajský súd v Ústí nad Labem oslobodil dnes spod obžaloby zdravotnú sestru Věru Marešovú obvinenú zo šiestich vrážd pacientov. Nevyhovel tak prokurátorovi Františkovi Stiborovi, ktorý pre ňu žiadal doživotie. Rozsudok nie je právoplatný, informoval spravodajský server iHned.cz.

Sudca Roman Felzmann uviedol, že proti obžalovanej chýbal akýkoľvek priamy dôkaz. Podľa neho sa prokurátorovi nepodarilo preukázať vinu. "Od začiatku bolo zrejmé, že pre dokázanie viny bolo dôležité zistenie, prečo pacienti zomreli. Preto boli kľúčové závery odborných znalcov," uviedol Felzmann.

Marešová dnes opakovane na súde povedala, že je nevinná. "Nikoho som nezabila," vyhlásila. Prokurátor Stibor vo svojej záverečnej reči uviedol, že jej vina bola preukázaná. Kľúčový posudok, ktorý predložili znalci, dal ale zdravotnej sestre za pravdu. Podľa neho nemožno dokázať, že by zavinila úmrtie šiestich pacientov v nemocnici v Rumburku. Znalci z Fakultnej nemocnice v Olomouci nezistili v jej práci pochybenia.

"Súd nevidí nijaké dôvody, prečo by si mal myslieť, že závery revízneho znaleckého posudku nie sú správne," podotkol Felzmann. Komisia, ktorá preskúmala pôvodné posudky, našla vážne pochybenie v práci znalca Radka Matlacha. Ten spracoval posudok pre žalobu a tvrdil, že šesť pacientov zomrelo veľmi pravdepodobne po podaní vysokej dávky draslíka. Na základe Matlachových záverov skončila Marešová na niekoľko mesiacov vo väzbe.

Dnešného pojednávania sa zúčastnila a prvýkrát ju nesprevádzala eskorta. Vrchný súd v Prahe ju pred Vianocami prepustil po niekoľkých mesiacoch z väzby. Obžaloba tvrdila, že Marešová zabíjala pacientov draslíkom od roku 2010 do júna 2014.

Viac o téme: Česká republikaÚstí nad LabemVěra Marešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu