Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO a VIDEO Počet obetí drámy vo francúzskych Alpách stúpol: Lavína zabila troch ľudí!

Vo Francúzsku sa stala obrovská tragédia Zobraziť galériu (8)
Vo Francúzsku sa stala obrovská tragédia (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Najmenej traja ľudia zahynuli vo francúzskych Alpách po tom, ako skupinu desiatich stredoškolákov s učiteľom a ďalšími lyžiarmi zasiahla lavína. Obeťami tejto tragédie sú dvaja školáci a ukrajinský lyžiar, ďalšie tri osoby sú v kritickom stave. Informovali o tom francúzske úrady a polícia.

Lavína zasiahla skupinu 10 študentov s učiteľom z lýcea Antoina de Saint-Exupéryho vo francúzskom Lyone približne o 16.00 SEČ v lyžiarskom stredisku Les Deux Alpes juhovýchodne od mesta Grenoble. Napísali to noviny Le Dauphine Libéré. Uvedená skupina sa lyžovala na zjazdovke, ktorá bola v tom čase pre verejnosť uzatvorená práve kvôli hrozbe lavín.

FOTO a VIDEO Počet
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Do pátracej a záchrannej operácie povolali 60 záchranárov so psami a vrtuľníkom. Záchranárom sa podarilo nájsť štyroch školákov, ktorí utrpeli zástavu srdca. Učiteľ, ktorého previezli do nemocnice v meste Grenoble, je v bezvedomí. Smrť dvoch stredoškolákov a ukrajinského lyžiara, ktorý nebol súčasťou študentskej skupiny, už potvrdili úrady tohto alpského regiónu ako aj francúzsky prezident Francois Hollande.

"Každá minúta je dôležitá," povedal predstaviteľ miestnej polície Jean-Luc Villeminey s tým, že pátranie intenzívne pokračuje. Cieľom je zabezpečiť, aby sa všetky osoby nachádzajúce sa v zasiahnutej oblasti dostali do bezpečia. Podľa prvých dostupných informácií bolo päť osôb nezvestných, po koľkých ľuďoch sa stále pátra, úrady nateraz neuviedli. Detailne jasné zatiaľ nie sú ani okolnosti tohto tragického incidentu.

FOTO a VIDEO Počet
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Úrady v Lyone spustili krízovú telefónnu linku, na ktorú môžu volať príbuzní školákov a lyžiarov zasiahnutých lavínou. Francúzsky prezident Hollande a premiér Manuel Valls vyslovili sústrasť príbuzným a blízkym obetí. Do Lyonu, rodného mesta zasypaných študentov, podľa prezidenta vycestovala ministerka školstva Najat Vallaudová-Belkacemová, aby podporila tamojšiu školskú komunitu a rodiny.

Rozhlasová stanica France Bleu radio citovala vyhlásenia svedkov, podľa ktorých lavínu zrejme spustila skupina, ktorá sa tam lyžovala. Údajne išlo o študentov triedy atletiky a všetci boli dobrými lyžiarmi. Zjazdovka Bellecombe s čiernym, najnáročnejším označením leží na severnej, prevažne zľadovatenej strane francúzskych Álp.

 

 

 

Viac o téme: Francúzske Alpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu