Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov v Kolíne: Experti tvrdia, za hrôzami sú paralelné svety

Jedna z obťažovaných žien. Zobraziť galériu (6)
Jedna z obťažovaných žien. (Zdroj: Foto: YouTube/ SITA/AP)

BERLÍN - Viac ako týždeň po vypätej silvestrovskej noci v Kolíne sú stále otvorené mnohé otázky. Kto boli páchatelia? Boli dohodnutí? Akú úlohu hrá pôvod podozrivých, medzi ktorými sú aj utečenci? Teórií vysvetľujúcich masívne útoky na ženy pri hlavnej stanci v tieni svetoznámej katedrály nie je málo a tiež početné vysvetlenia zďaleka nie sú nové, píše nemecká agentúra DPA.

Nemeckom otriasa megaškandál: Unikla šokujúca správa o sexútokoch v Kolíne, polícia zlyhala

Z takéhoto mužského zovretia sa žene podarí len ťažko utiecť

Svedkovia a obete popísali podľa polície trýzniteľa ako muža arabského a severoafrického vzhľadu. Doteraz im ale nikto nič nedokázal. Napriek tomu sa veľa hovorí o súvislosti medzi útokmi a pôvodom možných páchateľov.

Vedkyňa lamy Kaddorová, zaoberajúca sa islamom, v televízii ZDF vyjadrila názor, že ide o "výhonky tejto osobitnej kultúry. Ľudia si nepochybne prinášajú svoju socializáciu." Berlínsky autor Ahmad Mansour zase napísal: "Takéto činy sa, bohužiaľ, v rôznych kultúrach dejú a dôvody môžu byť rozličné. V mnohých arabských kultúrach ale výchovné metódy, ktoré spočívajú v tabuizácii sexuality a ponižovaní žien, vedú k takémuto správaniu."

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: YouTube/ SITA/AP)

Čo je paralelné spoločenstvo?

V debate okolo kolínskych útočníkov sa objavuje aj pojem "paralelné spoločenstvo". Témou sa zaoberá Martina Sauerová zo strediska tureckých štúdií v porúrskom Essene. Tieto paralelné svety definuje ako "život bez kontaktov s Nemcami a bez väzieb na väčšinovú spoločnosť".

Čo to znamená v každodennom živote, vedia napríklad politici z berlínskeho Neuköllnu, ktorý je s 326.000 obyvateľmi najväčším obvodom v metropole. Starostka Franziska Giffeyová alebo jej predchodca vo funkcii Heinz Buschkowsky registrujú vedľa väčšiny integrovaných prisťahovalcov tiež skupiny s vlastným jazykom a vlastnými normami a spôsobom správania.

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Tridsaťsedemročná Giffeyová uvádza príklady: V školách, kde v niektorých má až 90 percent žiakov prisťahovalecké korene, vyvstávajú tieto otázky: "Môže sa priestorom pohybovať školník, keď majú dievčatá telocvik? Môžu sa deti v tretej triede ešte pred plávaním spoločne sprchovať alebo to odporuje koránu?" Existujú muži, ktorí by nikdy nepodali žene ruku. "A potom sa stále objavuje aj téma nútených sobášov," pripomína starostka.

Ženská organizácia Terres des Femmes nedávno poukázala na to, že za rok sa v Nemecku odohralo 3443 hroziacich alebo dokonaných vynútených sobášov v tureckých alebo arabských rodinách.

Megaškandál s útokmi v Kolíne pokračuje: FOTO nechutných fráz o sexe v nemčine a arabčine

Jasné tiež je, že kto býva v severnej časti Neuköllnu, nemusí hovoriť nemecky. Práca, obchody, spolky, kiná, reštaurácie - to všetko tam je tiež pre ľudí, ktorí hovoria iba turecky alebo arabsky.

Integrácia je neľahká

Berlín sa už dlho snaží tomuto trendu čeliť. Fungujú bezplatné materské školy, jazykové a integračné kurzy a poradne. Úrady podporujú iniciatívy, ktoré pôsobia proti telesným trestom, ktoré sú v niektorých prisťahovaleckých kruhoch rozšírené, a proti núteným sobášom.

Rozvoj paralelných štruktúr alebo klanov, ktoré polícia v Berlíne, Brémach alebo v Porúrí viní z organizovanej drogovej a pouličnej kriminality, podľa vedcov súvisí s nevydarenou integračnou politikou v 80. a 90. rokoch.

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Expert na otázky islamu Mathias Rohe poukazuje napríklad na to, že mnohým prisťahovalcom s kurdskými koreňmi sa bránilo v prístupe k práci alebo vzdelaniu. Nikto vraj nepočítal s tým, že v Nemecku zostanú tak dlho. "Nikto sa nepokúšal ich rýchlo začleniť do systému," hovorí Rohe. "Ľudia namiesto toho hľadali oporu v rodine, a obnovili sa tak klanové štruktúry s prastarými mechanizmami," cituje vedca DPA.

Polícia v Kolíne dostala už vyše 500 trestných oznámení

Polícia v Kolíne nad Rýnom do dneška registruje už 516 trestných oznámení, ktoré v nemeckom veľkomeste súvisia s udalosťami silvestrovskej noci. Zhruba v dvoch pätinách prípadov ide okrem iného o sexuálne napadnutie, uviedla s odvolaním sa na policajnú správu agentúra DPA. Podľa svedkov mladí muži arabského a afrického vzhľadu v kritickú noc obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Počet trestných oznámení rýchlo rastie, v sobotu ich bolo 379.

Polícia vedie rozsiahle vyšetrovanie a teraz preveruje asi dve desiatky osôb. Dnes tiež oznámila, že v sobotu zadržala v súvislosti s incidentmi 19-ročného Maročana v Güterslohe. Zaistený už bol predtým trestne stíhaný kvôli rôznym deliktom.

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Minister spravodlivosti predpokladá, že útoky na ženy boli koordinované

Nemecké orgány by mali urýchlene preveriť, či hromadné prepadávanie žien počas osláv príchodu nového roka v Kolíne nad Rýnom, ktoré je pripisované prevažne cudzincom, nie je spojené s podobnými násilnosťami hlásenými z iných miest. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas to uviedol v rozhovore, ktorý zverejnil dnes denník Bild.

Český historik otvorene o utečeneckej kríze: Ak islam ovládne Európu, môže za to naša slabosť

Mnohé ženy pohybujúce sa počas silvestrovskej noci v okolí kolínskej železničnej stanice sa stali obeťami sexuálnych útokov a krádeží, ktoré podľa svedkov páchali muži cudzokrajného výzoru. Skupiny týchto násilníkov sa údajne vyčlenili z približne tisícového davu zhromaždeného v tejto časti Kolína nad Rýnom. Podobné útoky na ženy počas vítania nového roka hlásili aj z ďalších nemeckých miest.

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Ak sa zíde takáto horda, aby páchala trestné činy, tak to vyzerá, akoby to bolo nejakým spôsobom naplánované," povedal Maas. "Nikto mi nemôže hovoriť, že to nebolo dohodnuté alebo vopred pripravené," dodal.

Viac o téme: Kolín nad Rýnom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu