Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dáni žiadali od migrantov svojský poplatok za pobyt: Vziať im chceli ich osobné veci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KODAŇ -Dánska vláda pozmenila návrh na konfiškovanie osobných vecí prichádzajúcich migrantov, čím sa mali hradiť výdavky spojené s ich pobytom v krajine.

Namiesto toho bude zvýšená suma, ktorú si budú môcť migranti ponechať, a to z 3000 na 10.000 dánskych korún. Dánsko k zmene pristúpilo po tom, ako sa dostalo pod paľbu kritiky zo strany Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a viacerých medzinárodných organizácií. 

Dánska ministerka pre otázky imigrácie Inger Stöjbergová dnes pre agentúru Ritzau zdôraznila, že migrantom nebudú odoberané osobné predmety, na ktoré majú citovú väzbu, ako sú svadobné prstene, a ani základné potreby, napríklad mobilné telefóny či náramkové hodinky. 

"V Dánsku máme zásadu, že ak sa človek môže zaopatriť, musí sa zaopatriť. Platí to pre obyvateľov, ktorí tu žijú celý život, a malo by to platiť aj pre žiadateľov o azyl," povedala Stöjbergová. 

Dánsko minulý týždeň zaviedlo dočasné kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom po tom, ako Švédsko - konečná destinácia mnohých migrantov prechádzajúcich cez dánske územie - urobilo to isté. Od vlaňajšieho septembra prešlo cez Dánsko 91.000 migrantov, pričom iba 13.000 z nich požiadalo v krajine o azyl. 

Viac o téme: DánskoMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu