Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horor v egyptskej Hurghade: Atentátnici zaútočili na hotel so Slovákmi, zranili troch turistov

Obete útoku sú v stabilizovanom stave Zobraziť galériu (5)
Obete útoku sú v stabilizovanom stave (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Ozbrojenci v piatok prepadli v egyptskom letovisku Hurghada hotel, v ktorom sa hojne ubytovávajú zahraniční turisti. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje. Páchatelia sa na miesto dostali cez more a útočili pri vstupnom vestibule budovy. Traja zahraniční turisti utrpeli zranenia. V hoteli sú ubytovaní aj dvaja Slováci, obidvaja sú v poriadku.

Útok viedli dvaja páchatelia proti hotelu Bella Vista. Na štvorhviezdičkový hotel zaútočili dvaja predpokladaní militanti. Bezpečnostné zložky útok odrazili: polícii sa podarilo jedného z útočníkov zastreliť a druhého vážne zraniť. Mŕtvym má byť 21-ročný Mohamed Hassan Mohamed, študent z káhirského predmestia Gíza. Minimálne jeden z nich mal predtým v rukách držať vlajku Daeš.

Zranení traja zahraniční turisti

Dvaja Rakúšania a jeden Švéd, ktorí boli pri piatkovom útoku na hotel v egyptskom letovisku Hurghada pobodaní nožom, utrpeli len ľahké zranenia a sú v stabilizovanom stave. Podľa agentúry AP to dnes oznámil nemenovaný egyptský zdravotnícky zdroj.

Horor v egyptskej Hurghade:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nemocničný predstaviteľ zároveň všetkých troch európskych turistov identifikoval - ide o 72-ročných Renatu a Wilhelma Weissleinovcov z Rakúska a 27-ročného Sammieho Olovssona zo Švédska. Zdroj konštatoval, že ich rany nie sú hlboké.

Horor v egyptskej Hurghade:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Páchatelia boli vyzbrojení vzduchovkami a nožmi, spresnilo egyptské ministerstvo vnútra vo vyhlásení. Predtým hovorilo aj o páse s výbušninou, ale neskôr nie. Motív útoku, či kto za ním prípadne stojí, nie je zatiaľ jasné. Podľa agentúry AP je podozrenie, že išlo o radikálov.

 

V Egypte je celkovo deväť Slovákov

Hotel Bella Vista sa nachádza v centre mesta neďaleko pobrežia a sedem kilometrov severne od letiska. V ponuke ho majú aj slovenské cestovné kancelárie. Marketingový riaditeľ českej cestovnej kancelárie Stanislav Zíma povedal, že v hoteli sú ubytovaní dvaja Česi, nič sa im nestalo. Rovnako v ňom dovolenkujú aj dvaja Slováci, ktorí sú taktiež v poriadku. V hoteli, kde sa strieľalo, sú ubytovaní aj dvaja Slováci, ale obidvaja sú v poriadku. Uviedol rezort slovenskej diplomacie, ktorý celkovo v Hurghade eviduje osem Slovákov.

K situácii sa vyjadril slovenský rezort diplomacie. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je v kontakte s egyptskými úradmi a zatiaľ nás nekontaktovali žiadni občania SR v súvislosti s týmto prípadom," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva Juraj Tomaga. Dodal, že na základe dobrovoľnej registrácie rezort eviduje deväť Slovákov v Egypte, z toho osem v Hurghade. Skutočný počet Slovákov v Egypte je však podľa neho vyšší. Ministerstvo preto vyzýva, aby Slováci pred vycestovaním do zahraničia využili dobrovoľnú registráciu na jeho internetovej stránke.

Po októbrovom teroristickom útoku na ruské lietadlo s turistami záujem dovolenkárov o Egypt a Hurgadu klesol, v Česku zhruba o dve tretiny v porovnaní s minulým rokom, a to aj napriek tomu, že doteraz bola považovaná za bezpečnú.

Letovisko Hurghada, ktoré leží na pobreží Červeného mora, navštívia každoročne desaťtisíce zahraničných turistov z celého sveta. K útoku v Hurghade došlo len deň po tom, čo ozbrojení muži na motocykli spustili v egyptskom hlavnom meste Káhira streľbu na turistov, ktorí práve nastupovali do autobusu. Nikto pritom neprišiel o život. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Daeš.

"Egypt je terčom Daeš. Je kľúčovým v regióne, spolupracuje s Ruskom a ďalšími krajinami, aby porazil teroristického nepriateľa, ktorému čelíme my všetci," povedal pre RT analytik Lawrence Freeman, ktorý sa domnieva, že v širšom meradle sú útoky v Egypte určené k destabilizácii ekonomiky a najmä k odrezaniu od príjmov z turizmu.

Viac o téme: útok EgyptHurgada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu