Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KĽDR desí svet, vodíková bomba je hrozbou: Najsilnejšiu vyskúšal Sovietsky zväz v roku 1961

Protesty študentov v Južnej Kórei Zobraziť galériu (4)
Protesty študentov v Južnej Kórei (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Severná Kórea včera oznámila, že vôbec prvýkrát uskutočnila úspešný test miniaturizovanej vodíkovej bomby. Ak by sa toto vyhlásenie potvrdilo, znamenalo by to významný pokrok v jadrovom zbrojnom programe tejto izolovanej totalitnej krajiny. Odborníci majú ale pochybnosti predovšetkým kvôli relatívne malej sile výbuchu. Juhokórejské ministerstvo obrany vyjadrilo presvedčenie, že Severokórejčania len pridali malé množstvo vodíka do bežnej atómovej bomby. Tak či onak, je predstava vodíkovej bomby v rukách Severnej Kórei veľmi desivá.

Údajný test vodíkovej bomby rozhorčil svet

Susedná Čína, ktorá je najbližším spojencom KĽDR, uviedla, že o teste vopred nevedela a že predloží Pchjongjangu oficiálny protest. Obyvatelia čínskeho pohraničného mesta Jan-ťi boli kvôli explózii evakuovaní z budov. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje v reakcii na údajný test nariadila armáde, aby v spolupráci s americkými jednotkami posilnila svoje obranné pozície, a vyzvala ku sprísneniu medzinárodných sankcií voči KĽDR. Japonský premiér Šinzó Abe označil skúšku za vážnu hrozbu pre bezpečnosť Japonska.

Biely dom uviedol, že oznámenie severokórejského režimu o úspešnom teste vodíkové pumy nemôže potvrdiť. Zdôraznil ale, že na severokórejské "provokácie" USA adekvátne odpovie a budú naďalej "chrániť a brániť" svojich spojencov v regióne. Test označil za provokatívny a poburujúce porušenie rezolúcií BR OSN.

KĽDR desí svet, vodíková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako funguje vodíková bomba?

Princíp vodíkovej (termonukleárnej) bomby je založený na zlučovaní jadier izotopov vodíka. Energiu potrebnú na prekonanie jadrových síl, ktoré zlučovaniu bránia, môže vodíkovej bombe dodať výbuch klasickej jadrovej nálože. Tá je na rozdiel od vodíkovej bomby založená na princípe štiepenia jadier atómov. Vodíková bomba je mocnejšia ako jadrová bomba a je ťažšie ju vyrobiť.

S myšlienkou, že pri zlučovaní ľahkých jadier sa uvoľňuje viac energie ako pri štiepení jadier ťažkých, prišli nemeckí fyzici Hans Bethe a Carl von Weizsäcker krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Pokúšali sa vtedy vysvetliť, odkiaľ berie Slnko svoju energiu. Idea bomby, ktorá by k zahriatiu syntéznej zmesi využila jadrový výbuch, sa potom zrodila počas vojny v hlave maďarského fyzika žijúceho v USA Edwarda Tellera. Podklady k jej zostrojeniu prepočítal rodený Poliak Stanislaw Ulam.

Vodíková bomba testovaná na atole Bikini.
Zobraziť galériu (4)
Vodíková bomba testovaná na atole Bikini.  (Zdroj: SITA/AP)

Kto už vodíkovú bombu vyrobil?

Vodíkovú bombu testovalo v minulosti iba päť mocností: Spojené štáty, Sovietsky zväz, Británia, Čína a Francúzsko. Prvú skúšku vykonali v roku 1952 Spojené štáty, o rok neskôr ZSSR. Severná Kórea by tak bola šiestou krajinou, ktorá vyskúšala vodíkovú bombu.

Najsilnejšiu vodíkovú bombu, ktorá bola aj najsilnejšou jadrovou zbraňou, vyskúšali Sovieti v roku 1961. Sovietska vodíková Car-bomba mala silu asi 50.000 až 58.000 kiloton TNT. Najsilnejšia americká vodíková bomba Bravo z roku 1954 mala pre porovnanie silu 15.000 kiloton TNT. Americké atómové bomby zvrhnuté na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki mali silu 13 a 20 kiloton TNT.

KĽDR desí svet, vodíková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

 

Viac o téme: Severná KóreaVodíková bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu