Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OSN zverejnila výsledky vyšetrovania zo Sýrie: Boli použité chemické zbrane!

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Vyšetrovanie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) objavilo známky toho, že niektorí ľudia v Sýrii boli vystavení smrteľnému nervovému plynu sarin alebo podobnej látke. Vyplýva to z najnovšej správy Organizácie Spojených národov, ktorú zverejnila v pondelok, informovala tlačová agentúra Reuters.

Tieto zistenia priniesla najnovšia mesačná správa o Sýrii, ktorú vypracoval generálny riaditeľ OPCW Amet Üzümcü. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ju pripojil 29. decembra k listu, ktorý zaslal Bezpečnostnej rade OSN, 

Üzümcü v správe píše, že OPCW prešetrovania v Sýrii obvinenia sýrskej vlády, že v 11 prípadoch boli použité chemické zbrane. Správa neuvádza, kde k údajným útokom toxickým plynom došlo. 
Informuje však, že "v jednom prípade analýza vzoriek krvi naznačila, že jednotlivci boli v určitom okamihu vystavení sarinu alebo jemu podobnej látke. Bolo by potrebné ďalšie vyšetrovanie, aby stanovilo keby alebo za akých okolností mohlo k takému vystaveniu dôjsť." 

Sýrska vláda už dlho obviňuje bojovníkov opozície, ktorí sa už takmer päť rokov usilujú o zvrhnutie prezidenta krajiny, z používania chemických zbraní. Sýrski povstalci podporovaní Západom použitie chemických zbraní opakovane popreli. Podľa západných predstaviteľov je nepravdepodobné, že by povstalci mali potenciál použiť nervový plyn sarin. Üzümcü povedal, že zdroj sarinu alebo jemu podobnej látky je nejasný a dodal, že pri vyšetrovaní nenarazili na dôkazy, ktoré by to bližšie osvetlili. 

Sýria sa v septembri 2013 zaviazala zničiť celý svoj program chemických zbraní na základe dohody vyjednanej s USA a Ruskom po tom, ako pri útoku so sarinom na predmestí Damasku zahynuli stovky ľudí. Washington vtedy pohrozil sýrskej vláde leteckými útokmi. 

OPCW v minulosti zistila použitie horčičného plynu (yperitu) v sýrskom meste, kde povstalci z Daeš bojovali s inou povstaleckou skupinou. Posledných 1300 ton chemických zbraní, ktoré Sýria priznala OPCW, odovzdala v júni 2014, ale niekoľko západných vlád vyjadrilo pochybnosti, či Asadova vláda priznala všetky svoje zásoby. 

OPCW tiež pred časom informovala i ilegálnom použití chlóru pri systematických útokoch na civilistov v Sýrii, zatiaľ však neoznačila vinníka. Zistiť, kto stál za týmito útokmi, dostala za úlohu spoločná vyšetrovacia misia OSN a OPCW. 

Viac o téme: OSNChemické zbraneSarinOPCW
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu