Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bojovníci Daeš zverejnili desivé VIDEO: Popravili piatich Britov, Camerona nazvali imbecilom

 Bojovníci Daeš zverejnili ďalšie video
Bojovníci Daeš zverejnili ďalšie video (Zdroj: Foto: youtube)

DAMASK/LONDÝN - Extrémistická organizácia Daeš dnes zverejnila nové video, v ktorom oznamuje údajnú popravu piatich britských špiónov a vyhráža premiérovi Davidovi Cameronovi za jeho podiel na bombardovaní Sýrie. Bojovníci označili britského premiéra za "imbecila".

Informáciu oznámil na svojom webe denník The Independent. V nahrávke, ktorej pravosť nemožno overiť, označuje Daeš predsedu britskej vlády za imbecila a otroka Bieleho domu.

 

Na kamerových záberoch vidno, ako na zemi pred popravou kľačia údajne Briti, pričom sa priznávajú ku špionáži pre britské tajné služby. Terorista hovorí, že mužov opustila britská vláda. "Jedného dňa vtrhneme do vašej krajiny, kde budeme vládnuť podľa šaría," bojovník Daeš adresuje svoje slová Veľkej Británii.

Pustí sa aj do premiéra Camerona, ktorého prirovnal k "arogantným a hlúpym" predchodcom Gordona Browna a Tonyho Blaira. "Prehráte túto vojnu, rovnako ako ste ju prehrali v Iraku a Afganistane," vyhráža sa na záberoch.

Nejde zrejme o britských občanov, ale ľudí zabitých za spoluprácu s koalíciou proti Daeš a poskytovanie fotografií a videozáberov zo sýrskeho mesta Rakka, bašty tejto skupiny. Video mohlo vzniknúť práve tam. Hovorca britskej vlády sa zatiaľ nevyjadril k správam o videu, ktorého autentickosť nemožno nezávisle overiť.

The Independent dodáva, že analytici špecializovaní na Blízky východ hlásia prudký nárast počtu propagandistických videí IS po tom, ako iracká armáda koncom decembra opätovne dobyla mesto Ramádí. Zintenzívnenie takýchto aktivít, prinášajúcich zmes starých a nových záberov, je vnímané ako pokus odviesť pozornosť od tamojšej porážky IS.

Viac o téme: PopravaDavid CameronBritiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu