Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež František sa zaradí k Merkelovej či Schulzovi: Prevezme si ocenenie za TOTO!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

AACHEN - Cenu Karola Veľkého udeľovanú za zásluhy o zjednotenie Európy si v roku 2016 prevezme pápež František. Podľa agentúry DPA to dnes oznámil príslušný výbor a predstavitelia nemeckého mesta Aachen, kde sa táto cena tradične odovzdáva.

Odovzdávatelia v zdôvodnení svojho výberu poukazujú na krízy v Európskej únii z posledných rokov a vyjadrujú presvedčenie, že zatiaľ čo "mnoho občianok a občanov v Európe hľadá orientáciu, jeho svätosť pápež František vysiela posolstvo nádeje a povzbudenia".  Hlavu katolíckej cirkvi pritom označujú za "hlas svedomia", požadujúci sústredenie pozornosti na ľudí a pripomínajúci, že Európa má napĺňať záväzky mieru, slobody, práva, demokracie a solidarity, ktoré vychádzajú z ideálov svojich zakladateľov. 

Cenu Karola Veľkého za rok 2016 majú v rozpore s tradíciou odovzdať Františkovi priamo v Ríme. Presný termín zatiaľ nie je známy. 

Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľov patria okrem iných aj bývalý československý a český prezident Václav Havel či nemecká kancelárka Angela Merkelová. V roku 2004 dostal "mimoriadnu" Cenu Karola Veľkého taktiež vtedajší pápež Ján Pavol II. Oceneným za rok 2015 je predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. 

Viac o téme: Pápež FrantišekCena Karola Veľkého
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu