Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neuveriteľný príbeh 19-ročného mladíka: FOTO Z týchto trosiek ho po troch dňoch vytiahli

Tri dni po zosuve v Šen-čene našli preživšieho Zobraziť galériu (9)
Tri dni po zosuve v Šen-čene našli preživšieho (Zdroj: SITA)

ŠEN-ČEN – Približne 70 hodín po masívnom zosuve pôdy na skládke stavebného odpadu v čínskom meste Šen-čen sa dnes podarilo nájsť jedného preživšieho. Informovala o tom BBC. Zachráneným je 19-ročný Tchien Ce-ming, ktorý bol na zozname vyše 70 nezvestných, uviedli hasiči z provincie Kuang-tung na svojom oficiálnom mikroblogovom účte.

Podarilo sa ho nájsť okolo 04.00 h miestneho času (v utorok o 21.00 h SEČ) v troskách budovy. Nachádzal sa v diere vyhĺbenej pod jej strechou a jeho stav bol kritický. Záchranárom trvalo jeho vyslobodenie asi dve hodiny. Počas vyslobodzovania mladíka robotníci našli v jeho blízkosti telo muža, ktoré nejavilo žiadne známky života. Lekári ho neskôr vyhlásili za mŕtveho, čím sa počet obetí nešťastia zvýšil na dve, uviedla agentúra Sinchua. 

Tri dni po zosuve
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

K zosuvu pôdy došlo v nedeľu v priemyselnej zóne Šen-čenu v dôsledku silného dažďa. Masy zeminy a stavebného odpadu pochovali pod sebou viac ako 30 budov vrátane dvoch robotníckych ubytovní. Väčšinu obyvateľov a robotníkov sa však podarilo včas evakuovať. 

Nešťastie spôsobila asi 90 metrov vysoká halda zeminy a stavebného odpadu, zriadená v starom lome. Obyvatelia už dlhší čas kritizovali miestnu vládu, že vie o ilegálnom navážaní odpadu na skládku. Štátny rozhlas informoval, že polícia zatkla viceprezidenta spoločnosti, ktorá skládku prevádzkuje a zaistila jej počítače. 

Tri dni po zosuve
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Šen-čen bol pôvodne malý rybársky prístav. To sa zmenilo, keď reformátor Teng Siao-pching vyhlásil oblasť pri hraniciach s Hongkongom v roku 1980 za osobitnú ekonomickú zónu. Za tri desaťročia sa z neho stala prekvitajúca obchodná metropola s viac než desiatimi miliónmi obyvateľov. Jej rast však prebiehal z veľkej časti nekontrolovane.

Viac o téme: ČínaŠen-čen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu