Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci odhalili tajomstvo strateného nacistického vlaku: Ich správa zdrvila hľadačov

(Zdroj: Twitter)

WALBRZYCH - Vlak plný zlata skrývajúci sa v poľskom podzemí neďaleko českých hraníc neexistuje. Uviedla to dnes skupina banských expertov, ktorá prezentovala výsledky podrobného prieskumu oblasti pri Dolnosliezskom mesta Walbrzych.

Podľa ďalšej skupiny, v ktorej sú aj údajní nálezcovia vlaku, však meranie preukázalo existenciu podzemného tunela, v ktorom sa nachádza čosi, čo môže byť aj vlakom. "Možno existuje tunel, žiadny vlak ale nie je," povedal na tlačovej konferencii geológ Janusz Madej z krakovskej banskej akadémie.

Bádania, ktoré na mieste vykonával s tímom kolegov, na základe analýzy materiálov ukrývajúcich sa pod zemou dospeli k záveru, že prevažnú časť obsahu tvoria bežné geologické vrstvy. Anomálie sú vraj veľmi malé."To, čo sme zistili, určite nezodpovedá predpokladu, že tam je vlak. Pod povrchom je príliš málo železa," uviedol ďalší z banských expertov Slawomir Poruczek.

Druhá skupina, ktorá mala na prieskum miesta, pod ktorým sa údajne tunel s nacistickým pokladom nachádza, rovnako dlhú dobu dvoch týždňov, však k podobne kategorickému záveru nedospela. Za pomoci georadaru a termovízie vraj tím objavil tunel o šírke piatich metrov a koľaje s celkovou dĺžkou zhruba sto metrov. Vo vzdialenej časti tunela potom skupina vedená dvoma mužmi, ktorí v lete na údajnú existenciu vlaku upozornili, našla podlhovastý cudzorodý objekt. "Je to vlak? Možno. Ale je potreba dôkladnejších prieskumov," uviedol Adam Szynkiewicz z univerzity vo Vroclave.

Správami o "zlatom vlaku" z čias druhej svetovej vojny žije Poľsko už od leta, kedy sa o podiel z údajného nálezu prihlásili dvaja hľadači pokladov, Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter. Vlak, údajne naložený drahocenným nákladom, vraj koncom druhej svetovej vojny vyviezli nacisti z vtedy nemeckej Vroclavi a na úteku pred Červenou armádou ho ukryli v podzemnom tuneli. Miesto domnelého nálezu má byť blízko 65. kilometra trate Vratislav-Walbrzych.

K prebudení zlatej horúčky v okolí Walbrzychu prispel aj vtedajší námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý sa na konci augusta nechal počuť, že si je "istý z 99 percent, že vlak existuje". Avšak podľa niektorých odborníkov ide len o legendu, ktorá sa drží pri živote už desiatky rokov.

Napriek dnešnému záveru banských expertov hodlá Koper v pátraní po tajomnom vlaku pokračovať a získať dôkazy o jeho existencii.

Viac o téme: PoľskoWalbrzych
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu