Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kľúčové zasadnutie ruskej armády, Putin oznámil nové spojenectvo: Sme v ohrození

Ruský prezident pri príhovore k najvyšším vojenským predstaviteľom v Moskve. Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident pri príhovore k najvyšším vojenským predstaviteľom v Moskve. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskve informoval, že podporná misia ruského letectva v Sýrii vyústila do zjednotenia úsilia Sýrskej slobodnej armády a sýrskej vládnej armády, ktoré spoločne útočia na pozície islamistických teroristov.

Na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany Putin vyhlásil, že by chcel "osobitne zdôrazniť, že práca našej leteckej skupiny viedla k zjednoteniu úsilia tak vládnych síl, ako aj Sýrskej slobodnej armády".

 Podľa agentúry RIA Novosti Putin spresnil, že spoločne so sýrskou armádou podniká útoky na pozície islamistov asi 5000 príslušníkov FSA. Dochádza k tomu v provinciách Homs, Hamá, Aleppo a Rakka.
Putin dodal, že ruské letectvo tak poskytuje podporu nielen vládnym jednotkám, ale aj časti jednotiek FSA, ktorým tiež dodáva výzbroj, strelivo a ďalšie materiálne zabezpečenie.

Putin ako hlavný veliteľ ruských ozbrojených síl dnes v Moskve na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany vytýčil hlavné ciele tohto rezortu na budúci rok a vypočul si správu o aktuálnom stave ruskej armády, ktorú predniesol minister obrany Sergej Šojgu.

Ruský prezident pri príhovore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rusko je ohrozené

Putin navyše dnes nariadil postupovať "maximálne tvrdo" pri likvidácii akýchkoľvek cieľov ohrozujúcich ozbrojené sily Ruskej federácie v Sýrii.   Teroristov v Sýrii Putin označil za priamu hrozbu pre Rusko. Vysvetlil, že aktivity Ruska nevychádzajú z "abstraktných záujmov, ale zámerom je ochrániť krajinu".   V rámci svojho vystúpenia pred rozšíreným kolégiom ministerstva obrany Putin vyhlásil, že ruské jednotky spôsobili teroristom v Sýrii veľké škody, preto si za svoje pôsobenie zaslúžia vysoké kladné ohodnotenie.

Podľa agentúry TASS Putin nariadil zosúladiť operácie ruských ozbrojených síl v Sýrii s veliteľskými centrálami Izraela a koalície vedenej Spojenými štátmi.   Okrem toho nariadil aj pokračovať v praxi neohlásených vojenských cvičení, ktoré preverujú bojaschopnosť ruskej armády. Za jednu z priorít tiež označil upevnenie bojového potenciálu strategických jadrových zbraní.

Minister tvrdí, že Daeš ovláda 70 % Sýrie

Kľúčové zasadnutie ruskej armády,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) má pod kontrolou 70 percent územia Sýrie a jej vplyv tam narastá.

 Počet príslušníkov Daeš v Sýrii a susednom Iraku odhadol na 60.000, pričom poukázal aj na riziko ich expanzie do postsovietskych republík v Strednej Ázii.   V dnešnom vystúpení na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany Šojgu v prítomnosti prezidenta Vladimíra Putina informoval, že lietadlá ruských ozbrojených síl v Sýrii vykonali asi 4000 bojových misií, pri ktorých zničili viac ako 8000 objektov vojenskej infraštruktúry IS, čím islamisti utrpeli značné škody.

 Rusko začalo s náletmi na pozície protivládnych povstalcov v Sýrii 30. septembra. K spočiatku leteckej misii sa pridali aj lode Kaspickej flotily a ponorky Čiernomorskej flotily.

 

O Assadovi majú rozhodnúť občania


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že o osude sýrskeho prezidenta Bašára Asada by mal rozhodnúť sýrsky ľud. Peskov tak reagoval na vyhlásenie predstaviteľov sýrskej opozície vydané na záver ich dvojdňových rokovaní v saudskoarabskom Rijáde.

 Tieto rokovania mali za cieľ dospieť k jednotnému postoju na prípadných rokovaniach s režimom v Damasku. V záverečnom vyhlásení účastníci deklarovali, že Asad by sa mal vzdať moci na začiatku prechodného obdobia. Podľa agentúry Reuters účastníci rokovaní podporili "demokratický mechanizmus prostredníctvom pluralitného režimu reprezentujúceho všetky sektory sýrskeho ľudu" vrátane žien. Zároveň sa zaviazali zachovať sýrske štátne inštitúcie a reštrukturalizovať armádu a bezpečnostné služby.

 Opozícia sa dohodla aj na vytvorení orgánu, ktorý bude zahŕňať politické a ozbrojené frakcie a povedie prípravy pre prípadné mierové rokovania s Damaskom.

 Peskov dnes v rozhovore s novinármi zdôraznil, že "o Asadovom osude by mali diskutovať samotní Sýrčania, nie Rusko". Uviedol, že teraz je potrebné sústrediť sa na vypracovanie zoznamu tých, koho treba považovať za teroristické organizácie a koho označiť za umiernenú opozíciu, ktorá by mala a mohla byť súčasťou politického riešenia krízy v Sýrii. Priznal, že nezhody medzi niektorými krajinami pretrvávajú, ale súčasne uviedol, že ich pozície sa zbližujú.

 

Útok na kurdské mesto Tal Tamir má obete

 

Najmenej 22 ľudí zabili bomby uložené v troch nákladných vozidlách v meste Tal Tamir na severovýchode Sýrie, ktoré majú pod kontrolou Kurdi. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).
 

Počet obetí útoku v Tal Tamire, ku ktorému došlo vo štvrtok večer, pravdepodobne ešte stúpne, upozornilo SOHR.   Mesto v severovýchodnej provincii Hasaka ovládajú kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré bojujú proti extrémistickej organizácii Daeš za podpory náletov pod velením Spojených štátov.

Podľa SOHR vybuchla jedna z bômb neďaleko zdravotníckeho strediska a ďalšia v blízkosti zeleninového trhu. Centrum uviedlo, že má "potvrdenú informáciu" o obetiach medzi kurdskými bezpečnostnými silami známymi ako Asájiš.  Milície YPG sú pre koalíciu vedenú Spojenými štátmi najefektívnejším partnerom na bojisku v Sýrii. V októbri sa YPG stali súčasťou novej Američanmi podporovanej aliancie s názvom Demokratické sily Sýrie.

 

Počet obetí stúpa

(aktualizované 13:28)

Počet obetí trojitého bombového útoku nákladnými vozidlami v meste Tal Tamir na severovýchode Sýrie dnes stúpol na 50 až 60. Zranenia utrpelo ďalších 80 ľudí. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu kurdských milícií YPG.

Jeden z výbuchov nastal pri nemocnici, ďalší pri trhovisku a tretí v obytnej oblasti mesta, ktoré majú pod kontrolou kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie bojujú proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) za podpory náletov pod velením Spojených štátov.

Webová stránka kurdských bezpečnostných síl známych ako Asájiš pripísala trojitý útok Islamskému štátu (IS).

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje situáciu v krajine, dnes už skôr uviedla, že má "potvrdenú informáciu" o obetiach medzi jednotkami Asájiš.

 

Viac o téme: SýriaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu