Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Identita záhadného V.H. odhalená: Podvodník, ktorý chcel dať 350 miliónov na charitu

Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf (Zdroj: FB)

PRAHA - Identita záhadnéhu muža, v mene ktorého konal vo švajčiarskej banke český europoslanec Miloslav Ransdorf je odhalená. Vladimír Huňka bol už skôr odsúdený za to, že sľuboval ľuďom peniaze, keď mu pomôžu získať dedičstvo po príbuzných vo Švajčiarsku. Politik povedal, že peniaze sľúbené nemal, chcel iba pomôcť charite.

Ransdorf stále verí, že dokumenty, ktoré v banke predkladal, sú pravé. Nemal vraj sľúbenú žiadnu províziu. Švajčiarska polícia ho zadržala spolu s tromi Slovákmi uplynulý týždeň vo štvrtok v zürišskej banke pre podozrenie z finančného podvodu.

"Zaujalo ma na jeho prístupe, teda čo viem od jeho manažéra, že chce dávať peniaze na humanitárne účely. Vrátane zdravotnej starostlivosti, pretože on je údajne hendikepovaný človek," povedal ČT Ransdorf. O tom, že bol Huněk už niekoľkokrát odsúdený za podvody, vraj vie, ale dôležitý je pre neho tento konkrétny prípad. "Pre mňa je podstatné, či dokumenty sú pravé a či ten človek je v práve, pokiaľ ide o nárok na svoj účet. Ja som presvedčený, že dokumenty pravé sú a nič ma nepresvedčilo zo strany švajčiarskej polície, že by to malo byť inak," uviedol europoslanec.

Ransdorf tiež oznámil, že pozastaví členstvo v krajne ľavicovej frakcii Európskeho parlamentu. "Pozastavím svoje členstvo a uvidíme, či sa do frakcie niekedy vrátim. Som však presvedčený, že nič zlé som neurobil," povedal Ransdorf. Jeho kolegovia z Európskej zjednotenej ľavice a Severskej zelenej ľavice v Európskom parlamente zatiaľ nechcú vydávať stanovisko, Ransdorf im chce okolnosti svojho zadržania vysvetliť.

Europoslanec vysvetľoval

Už v utorok sa europoslanec v Prahe stretol s vedením KSČM. Predseda strany Vojtěch Filip povedal, že Ransdorf na schôdzku priniesol dokumenty, ktoré vyvracajú, že sa dopustil trestného činu. Hovorca vrchného štátneho zastupiteľstva v Zürichu Corinne Bouvardová ale v utorok povedala, že švajčiarska justícia považuje všetkých štyroch za obvinených a žalobcovia s nimi vedú trestné konanie kvôli majetkovým deliktom.

Minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že švajčiarska polícia zadržala štvoricu kvôli podozreniu, že sa v zürišskej banke pokúsili o prevod vysokej sumy peňazí na základe dokumentov, ktoré nezodpovedali skutočnosti. Médiá uviedli, že transakcia sa týkala sumy 350 miliónov eur (9,45 miliardy korún).

Ransdorf v rozhovore pre médiá ale povedal, že nechcel v banke vyberať peniaze, chcel vraj len informácie k dedičstvu po švajčiarskej občianke, ktorá zomrela v roku 2005. Dedič má byť český občan. V žiadnom prípade podľa neho nemalo ísť o dedičstvo po príslušníkovi nacistických jednotiek SS, ako niektoré médiá uvádzali, či o majetok Židov, ktorí si ho v banke za vojny uschovali.

Viac o téme: PeniazeBankaMiloslav Ransdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu