Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Europoslanec Ransdorf je pripravený očistiť svoje meno: Nikomu som nenaletel!

Miroslav Ransdorf
Miroslav Ransdorf (Zdroj: youtube.com)

PRAHA - Český socialistický europoslanec Miloslav Ransdorf predložil dnes na rokovaní s vedením Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) dokumenty, ktoré vyvracajú, že by sa bol dopustil nejakého trestného činu. Po dnešnej schôdzke to vyhlásil predseda KSČM Vojtěch Filip.

Ransdofr uviedol, že podcenil silu švajčiarskeho bankového sektoru a je odhodlaný očistiť svoje meno. Na otázku, či niekde urobil chybu, uviedol, že neodhadol, ako silný je vo švajčiarsku bankový sektor.

"Nikomu som nenaletel, ako tvrdil pán prezident," povedal Ransdorf na tlačovom brífingu po rokovaní. Dokumenty, ktoré dostal pred cestou do Švajčiarska, podľa neho dokazujú, že v banke chcel informácie o dedičstve po jednej tamojšej občianke.

Vedenie KSČM jeho argumenty prijalo. "Prišiel, predložil dokumenty, ktoré vyvracajú domnienky, ktoré sa objavili, že by sa dopustil nejakého trestného činu. To bolo mimochodom vyvrátené stanoviskom štátneho zastupiteľstva (prokuratúry), že proti nemu nebolo vznesené žiadne obvinenie," vyhlásil predseda Filip a dodal, že KSČM sa ku kauze nebude ďalej vyjadrovať.

Hovorkyňa hlavnej prokuratúry v Zürichu Corinne Bouvardová dnes pre české médiá potvrdila, že Ransdorfa ani spolu s ním zadržaných troch Slovákov dosiaľ neobvinili s tým, že vyšetrovanie stále pokračuje a jeho výsledok je otvorený.

Českého komunistického europoslanca Ransdorfa zadržali vo štvrtok v súvislosti s prípadom podozrivého bankového výberu spoločne s tromi občanmi SR vo švajčiarskom Zürichu. Po výsluchu ho v piatok prepustili a cez víkend sa vrátil domov.

Jeden zo zadržaných Slovákov je podľa hovorcu slovenského ministerstva zahraničných vecí Petra Stana stále vo väzení.

Podľa medializovaných informácií mal europoslanec spolu s ďalšími mužmi vybrať v banke z účtu na meno Ransdorf 350 miliónov eur. Banka im nechcela peniaze vydať pre nezrovnalosti v predložených dokladoch. Muži sa následne údajne začali správať agresívne a banka preto privolala políciu. 

Hovorkyňa švajčiarskej polície Judith Hödlová uviedla, že banka oznámila podozrenie na bankový delikt. 

Viac o téme: PrahaMiloslav Ransdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu