Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zamestnanec univerzity za úplatok uprednostňoval študentov: Zinkasoval ťažké milióny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Bývalý zamestnanec poprednej čínskej univerzity sa dnes na súde priznal, že prijal milióny dolárov ako úplatok za uprednostnenie uchádzačov o štúdium v prijímacom konaní. Informovala o tom agentúra AP.

Súd nižšej inštancie v meste Nanking však bezprostredne neoznámil verdikt, ktorý nasledoval po procese s Cchaj Žung-šengom, ktorý stál na čele prijímacej komisie na Čínskej štátnej univerzite (RUC) v Pekingu. Podľa prokuratúry Cchaj v rokoch 2005-13 prijal 3,6 milióna dolárov výmenou za pomoc 44 študentom pri prijímaní alebo pri samotnom štúdiu. Súd vo vyhlásení uviedol, že obžalovaný prejavil nad svojím konaním ľútosť.

Prípad je súčasťou razií príslušných čínskych úradov proti korupcii vo sfére vysokoškolského vzdelávania, ako aj širšej kampane v boji proti úplatkárstvu vo všetkých sektoroch. Čínskym školstvom otriasli nedávno viaceré podobné škandály. Jedného z vedúcich predstaviteľov Pekinskej univerzity pôšt a telekomunikácií (BUPT) Jang Fang-čchuna prepustili po tom, ako niekoľko zamestnancov univerzity odčerpalo z verejných fondov do tajných účtov 400.000 dolárov. Prorektora Univerzity medzinárodného obchodu a ekonomiky (UIBE) v Pekingu Liou Ja-tanga odvolali z funkcie po tom, ako nenahlásil príjem 200.000 dolárov z pôsobenia v správnych radách šiestich spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu