Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Školské protiteroristické cvičenie sa zmenilo v horor: VIDEO Deti v panike skákali z okien!

Študenti vyskakovali z okien
Študenti vyskakovali z okien (Zdroj: Foto: Twitter)

NAIROBI - Minúty plné hrôzy a strachu zažili pri včerajšom cvičení študenti a personál univerzity v Nairobi. Simulovaný útok ich mal pripraviť na prípadný teroristický útok. Medzi stovkami študentov sa ale strhla panika a cvičenie sa skončilo naozaj zle. Zahynula jedna žena (†33) a 40 osôb bolo zranených.

"Potvrdzujeme, že máme jedného mŕtveho. Je to členka personálu Esther Kidambiová, ktorá zomrela na následky ťažkých zranení," oznámila šéfka tlačového oddelenia univerzít Betty Ngalaová. Podľa denníka The Star vyskočila Kidambiová z okna na treťom poschodí.

Večer boli prijatí na oddelenie intenzívnej starostlivosti štyri zranení študenti, ďalší zranení boli prevezení do rôznych nemocníc. Je medzi nimi aj profesor, ktorý vyskočil zo štvrtého poschodia a tiež aj tehotná žena.

 

 

Simulácia útoku bola natoľko hodnoverná, že študenti i profesori hromadne skákali z okien a keď sa rozozvučali výstrely, snažili sa niektorí prekonať zdvihnutú hladinu rieky Mbagathi.
Ngalaová uistila novinárov, že pri nácviku boli použité len gumové projektily. "Cieľom simulácie bolo otestovať pripravenosť univerzity a zásahovej skupiny pre prípad útoku," povedala.

Niektorí študenti sa zverili novinárom, že paľba v rôznych krídlach univerzity v nich vyvolala paniku, mnohí telefonovali rodičom a povedali im, že je škola obeťou útoku.

Keňa má dobrý dôvod pripravovať sa na možnosť teroristického útoku. V apríli vo východokeňskej Garisse stačili teroristi zmasakrovať v areáli tamojšej univerzity 150 ľudí, hlavne študentov. Za útokom boli somálskej milície Šabáb, ktoré sa mstia za nasadenie kenskej armády do misie proti nim. Nairobi sa do misie zapojilo v roku 2011. V roku 2013 členovia týchto milícií prepadli nákupné centrum Westgate v Nairobi a zabili 67 osôb.

Viac o téme: BudovaOknáŠkolaSimuláciaútok Nairobi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu